Поканеният за външен министър Даниел Митов написа и официално писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което заявява и обосновава отказа си да поеме поста начело на МВнР, на мястото на Стефан Димитров. По-рано Митов обяви пред медиите, че не желае да бъде ябълката на раздора и се оттегля.  

В заявлението до Главчев зам.-председателят на ГЕРБ посочва, че отказът му е предизвикан от президента Румен Радев и го вини в нарушение на Конституцията с неподписването на указа, който поиска от него министър-председателят. 

"За съжаление, съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля", се казва в мотивите на Митов. Той отбеляза, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока, цитира го пресцентърът на Министерския съвет.

Митов вини още Стефан Димитров, когото трябваше да замени в служебния кабинет, в промяна на българската позиция спрямо Украйна.

"Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна", отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчерта, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърди проруската си външнополитическа ориентация.

"От този момент нататък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов, цитира го БТА.

"Оставам министър до указ на президента за моето освобождаване", заяви по-рано служебният министър на външните работи Стефан Димитров пред журналисти в Министерския съвет. Той поясни още, че причината за искането да бъде сменен е персонална и уточни, че диалогът между него и служебния премиер се подобрява. 

"Няма отменена среща с О'Брайън. Не мисля, че някой може да ми упражни натиск да се видя с г-н О' Брайън. Срещата се проведе, един час, в много добра атмосфера", обясни още Димитров. Той беше категоричен, че няма промяна в позицията ни за Украйна. Оставането му в правителството беше подкрепено от Дипломатическото дружество, което се възмути от политицирането на външната политика от страна на партиите.