Новоизбраното 49-ото Народно събрание започна работа на Велика сряда под председателството на най-възрастния депутат - Вежди Рашидов. В началото той направи проверка на кворума.

"В залата присъстват 235 народни представители, има кворум", обяви Рашидов и удари парламентарния звънец.

Вижте снимки >>

Още в ранни зори бездомното кучето Фернанда, което посрещаше народните избраници на предходния парламент и днес застана до червения килим пред парадния вход на Народното събрание. Този път обаче бе с осиновителя си.

Стопанинът на Фернданда заяви, че я води за първи и последен път да посреща депутатите. Призова новите народни избраници да работят, но призна, че не вярва, че ще успеят да излъчат правителство.

Снимка: БТА

"Добро куче е, добре се държи. Свиква като домашен любимец. Слуша и изпълнява команди така, както трябва, както и сестра ѝ. Реших за първи и последен път да дойда. И повече да не се притеснява Фернданда, защото тя има душа и тя има сърце, както и аз. Не желая да става депутат. Осинових я, защото тя избра мен", каза Петър Илиев.

Снимка: БТА

Час преди откриване на парламента започнаха да пристигат и новите народни избраници.

Снимка: Bulphoto

В новия парламент влязоха шест политически формации. Най-голямата парламентарна група е на ГЕРБ-СДС - 69 депутати, следващата е коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" - 64 депутати. Третата политическа сила е "Възраждане" - 37 депутати, следват ДПС - 36 депутати, БСП - 23 депутати, и "Има такъв народ" - 11 депутати.

Снимка: Bulphoto

Снимка: БТА

Наред сред новите лица в 49-ото НС, на парламентарните банки седнаха емблематични политически лица, като Делян Пеевски от ДПС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Както и Лена Бориславова, която се оказа, че е закъсняла със срока, в който можеше да се откаже пред ЦИК от депутатското си място.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Депутатите положиха клетва под погледа на президента Румен Радев, служебното правителство, посланици и много гости.

Снимка: Bulphoto

След като подписаха клетвените листове,  в пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

При химна на ЕС групата на "Възраждане" седна на местата си.

"Народът желае от политиците стабилно правителство. Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност, за шанс за единение и надежда за нещо по-добро", заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който произнесе слово по време на откриването на новото 49-о Народно събрание. 

Снимка: БТА

Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще привлекат значителни финансови средства и ще ускорят реформите, необходими за модернизация на страната. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 49-ото Народно събрание.

Снимка: БТА

Според държавния глава на 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме, час по-скоро, то да вземе дълго отлагани решение - не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество, посочи Радев.

Сред гостите на първото заседание на 49-ото Народно събрание са представители на съдебната власт, на вероизповеданията в България, президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев, предишните председатели на Народното събрание Огнян Герджиков, Борислав Великов, Георги Пирински, Михаил Миков и Димитър Главчев, и омбудсманът Диана Ковачева, президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Снимка: БТА

Откриването на 49-ото НС не мина и без протест - демонстрация пред сградата направиха членове и симпатизанти на ПП "Народна партия "Истината и само истината".