Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че сме част от мафията, е редно да се опрем на фактите. Те ще дадат възможност на обществото да създаде собствена теза. Защото все пак всеки един от нас тук в Народното събрание е изпратен, за да служи на обществото. Това заяви от трибуната в пленарната зала народният представител от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който прочете декларация от името на парламентарната група.

По думите му, когато депутатите от ИТН говорят свободно и се придържат към фактите, са обявявани за мафиоти.

"От вчера и президентът е част от мафията. Изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС, защото е свободен, независим и казва истината. Понеже тя - грозната истина - не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията. Тази медийна илюзия е фалшивият параван, зад който са скрити безхаберието на тези, които щяха да променят", добави Балабанов. 

Според ИТН, Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание, защото не спазва законите и не е допуснал депутатите да бъдат запознати със секретни данни и се е опитал да "вкара в престъпление" външния министър Теодора Генчовска. 

"За да има предателство, първо трябва да бъде дадено доверие. Такова беше дадено и повече от 6 месеца то не се оправдава. Беше дадено и на шестима души, които сега седят в дъното на залата (независимите депутати, отцепили се от ИТН - бел. ред.). Всъщност, разсъждавайки върху това, че един човек и неговият външнополитически екип направиха всичко възможно, за да продадат българския интерес, тези на последния ред не предадоха Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов, нито Ива Митева, нито Силви Кирилов или Любомир Каримански, нито останалите ни колеги, с които са били един отбор. Те предадоха България. Няма нищо по-велико от усещането, когато си на страната на истината", завърши Станислав Балабанов.

След него думата взе депутатът от БСП Александър Симов, който призова временно изпълняващия длъжността председател на НС Мирослав Иванов да направи забележка на колегата му от ИТН, че пленарната зала не е студиото на телевизия 7/8.

"Моля, да правите забележка, когато на тази трибуна излезе депутат, който си мисли, че това е студиото на 7/8. Трябва да имаме и някакъв морал и срам. Тук не е телевизионно студио", заяви Симов.