Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира пред bTV, че са се потвърдили подозренията на неговата партия за ангажименти на България спрямо РСМ. ИТН виждат подозрение заради поисканият Консултативния съвет за национална сигурност от Кирил Петков.

"Имахме информацията още преди месец, когато господин Трифонов я осветли в публичното пространство, после я потвърди и президентът. Не ви ли изглеждаше премиерът притеснен снощи с тези видеообръщения по темата РСМ?", попита Балабанов.

Според него няма никакъв смисъл от свикване на КСНС, защото на предишното си заседание той е потвърдил българската позиция за Северна Македония и в нея няма промяна оттогава.

"За съжаление той и външнополитическият му екип в началото са поемали обещания, без да питат за пореден път и без да се съобразяват с общата позиция", обясни депутатът от ИТН и допълни, че се надява Кирил Петков да ревизира позициите си, но не е сигурен, че това изобщо ще се случи.

"Не може с лека ръка 1300 години история да я преместиш някъде там в ъгъла, в името на какво - да остане доволен някой европейски чиновник, че има едно зелено тикче на Балканите и че нещо се е изпълнило? Няма как да стане", категоричен е Балабанов.

Народният представител отправи остри критики към премиера и за газа и посещението на делегацията ни в САЩ.

"Не може да обявяваш категорично и да си сигурен за цената на втечнения газ от САЩ и че той ще е по-евтин от този на "Газпром", заяви Балабанов.

Според него ако нещо не е написано и не е видяно черно на бяло, "не може да се говори в национален ефир с такава сигурност".

"Ако нещо в Америка струва 2 лв. и трябва да го прекараш през океана, за да дойде в България, след което да го преработиш, за да стигне до крайния потребител - логично е тази цена да се промени, така че не трябва да се говори предварително.

Много обнадеждаващо хвърлена беше тезата, че газът, който идва от Америка, със сигурност ще е по-евтин от този на "Газпром". Няма финална експертиза по темата и не може така да се изхвърляме", добави Балабанов.

Според него и антикризисните мерки са били плод на бързане и кризисен ПР, защото не са били обсъдени предварително с партньорите в коалицията. По думите му не от ПП не се вслушват в техните предложения и "правят каквото си искат".

Балабанов повдигна и темата за решетките в НС и поясни, че според него отговорност за тяхното слагане трябва да се търси от председателят на парламента.

Оказа се, че решетките са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Вчера председателят на НС обяви, че решението за слагането им е взето от главния секретар на парламента.