"БСП е демократична партия. Вече повече от 1 месец в страната върви процес на номинации на кандидати. Над 200 конференции са минали, но не са приключили всички. Това, което знам, е, че имам номинации в, може би, 85% от общините. Очевиден е един факт - аз и Елена имаме най-много номинации от всички останали от партийните структури". Това заяви в предаването "Събуди се" по Нова лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

В неделя предстои пленум на Националния съвет на БСП, на който ще бъде определен водачът на листата за евровота. Сред най-коментираните имена са Сергей Станишев и Елена Йончева.

Станишев определи номинациите си като "голяма отговорност".

"На мен не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП. Но имам няколко каузи и няколко принципни разбирания. БСП трябва да се яви с ясна политическа физиономия на тези избори", заяви Станишев.

"Ако някой мисли, че ще ни сблъска с Елена - няма да му се получи, ние сме приятели".

"Второ, трябва да имаме хора в европейския парламент, които могат да защитят българския интерес. Смятам, че го умея и съм го доказал с действия и резултати", заяви още Станишев.

"Трето, смятам, че трябва да покажем, че БСП може да бъде алтернатива на ГЕРБ".

"Залогът на евроизборите не е само кой ще има 5, кой ще има 6 депутати, а това дали ще има предсрочни парламентарни избори и как ще се отиде към местните избори", заяви още Станишев.

По думите му процесът на номинации в БСП продължава прекалено дълго. Той смята, че реалната кампания сред хората трябва да започне възможно най-бързо.