Президентът на Партията на европейските избори Сергей Станишев определи като достоен получения резултат при тайното гласуване за водач на листата. За него гласуваха 75 членове на Националния съвет на БСП, а 95 подкрепиха Елена Йончева, която оглави листата.

"Аз съм много благодарен за подкрепата на членовете на Националния съвет - 75 човека, 45 процента, това е много солидно, имайки предвид и натиска, който е бил оказван - споделяли са ми го хора", коментира Станишев пред журналисти, цитиран от БТА. Той отбеляза, че е бил може би един от първите, които са поздравили Елена Йончева за резултата.

Попитан дали ще остане в листата, Станишев коментира, че предстои още един пленум.

"Ще чуем как стоят нещата тогава, битката продължава", каза той.

Опитах се да потърся и да предложа на Националния съвет изход, който да позволи да излезем обединени с волята да спечелим тези избори, посочи Станишев. И обясни, че е предложил да гласуват първия и втория в листата като тандем. Тази протегната ръка не беше приета от ръководството и затова, за съжаление, много хора излязоха от това заседание разочаровани, коментира Станишев.

Това е тревожно, защото политика на инат не се прави, резултати на инат не се постигат, изтъкна президентът на ПЕС.

Станишев отбеляза, че при избора си Корнелия Нинова е казала, че по всички важни въпроси ще чуват партията и ще правят допитвания, а номинациите в партията за евролистата били именно допитване.

Оттук нататък ще направя всичко възможно БСП да се събере, а не да отиде на евроизборите, както прочетох - "подскачайки на един крак", каза Станишев. Целта е да стигнем първи и това е отговорност на първо място на ръководството на партията, добави той.

На въпрос дали сега е възможно част от вътрешната опозиция в партията да не работи за победа на тези избори, Станишев изрази надежда да не се стигне до там. Ако ние не можем да се обединим вътрешно, как ще обединим обществото и нацията, коментира той.