„Изправени пред заплахата от социално-икономическа криза с невиждани мащаби, семейството на ПЕС се мобилизира за битка с пагубните последствия от пандемията. Оказахме мощен натиск върху Европейската комисия, както и върху десни и либерални европейски лидери, които досега водеха Европа към разделения и противоречия. В резултат от действията ни, бяха предприети редица конкретни мерки и инициативи.

Сред тях са Схемата за помощ при безработица (SURE) на стойност 100 млрд. евро; специалният фонд към Европейската инвестиционна банка за подпомагане на малки и средни предприятия в размер на 200 млрд. евро; 37 млрд. евро, пренасочени от ЕК от резерви и неусвоени фондове; амбициозна резолюция на ЕП за икономическо и социално възстановяване; премахване на най-тежките условия за бюджетни рестрикции към Европейския механизъм за стабилност и спасителен фонд в размер на 240 млрд. евро.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на заседание на Президиума на партията, проведен чрез видеоконферентен разговор.

Лидерът на левицата представи дейностите и инициативите на европейските социалисти в отговор на кризата пред делегати от 30 партии-членки на ПЕС.

„Тези важни първи стъпки обаче не бива да ни заблуждават. Предстоят още много политически битки, в които ПЕС трябва да изиграе централна роля. Кризата хвърли светлина върху важността на водещи за социалистите политики, които останаха пренебрегвани с години от много правителства. Социалните политики, обществените услуги, икономическите „мрежи“ за сигурност останаха на заден план в името на създаване на възможно най-благоприятни условия за едрия бизнес и големите корпорации.

Пандемията препотвърди, че социалистите сме били и продължаваме да бъдем от правилната страна, защитавайки нашите ценности. Сега е моментът да бъдем по-настоятелни за тяхното прилагане. Защото въпреки че социалните мерки внезапно добиха популярност сред десни и либерали, все още се чуват силни гласове за нови орязвания и затягане на коланите, които ще доведат до още по-голяма катастрофа. До дни Комисията ще представи Плана за възстановяване на Европа, който ще начертае пътя напред. Очакваме да бъдат включени още инициативи на ПЕС.“

Президиумът на ПЕС прие и специална декларация по случай 9 май, Денят на Европа. През 2020 г. „отбелязваме 70 години от декларацията Шуман и 75 години от победата над нацисткия режим и края на Втората световна война – две ключови събития за Европа и за Европейския съюз. През изминалите години Общността се разви и продължава да се радва на най-дългия период на мир в историята си.“, се казва още в нея.

„На този ден трябва също да осъзнаем, че сме изправени преди битката на нашето време. Това е решителен момент за европейския проект. Пандемията от вируса COVID-19 разклаща устоите на обществата ни и ако не бъдем бдителни и активни, ще застраши социалното, икономическо и демократично бъдеще на Съюза.

Никога нуждата от солидарност, координация и съвместни действия не е била по-голяма. През последните седмици европейците видяха ясно колко е необходим силен ЕС и колко вредна може да бъде липсата на европейска солидарност … Като социалисти и демократи, днес сме убедени, че ценностите, върху които е основано нашето политическо семейство, трябва да бъдат градивните елементи на едно ново общо бъдеще, скрепено от силен и прогресивен ЕС: социални политики в подкрепа на хората, семействата, работниците и онеправданите; стратегически публични инвестиции; качествени публични услуги; данъчна справедливост и сближаване между страните и регионите.

Годините на политики от типа „затягане на коланите“ за съжаление отслабиха здравните системи и социалната защита. Увеличиха икономическите и социалните неравенства, и повлияха негативно на климатичните политики. Трябва да се поучим от грешките в миналото, за да не ги повтаряме. Устойчиви държави на благоденствието и социалната защита – това са ключовите инструменти днес, когато се борим с пандемията. ПЕС ще продължи да се противопоставя на онези, които се стремят да ограничат социалната държава, особено като се борим срещу избягването на данъци и прането на пари.

Тази криза може да бъде възможност да обновим социалния и икономически модел на базата на нашите основни ценности в посока по-устойчива, справедлива и зелена Европа.“ Представителите на партиите-членки на ПЕС предупреждават също, че кризата се използва от националисти и популисти за прокарване на авторитарни и хомофобски идеи и че социалистите трябва да се противопоставят на опитите за подкопаване на социалната държава, демокрацията и върховенството на закона.

В декларацията се посочва още, че лявото семейство подготвя още свои подробни предложения.

ПЕС работи по няколко документа с предложения и мерки, свързани с кризата: „План на ПЕС за овладяване на шока от COVID-19 и възстановяване“, „Европейската зелена сделка като основен стълб на възстановяването след кризата, причинена от COVID-19“, „Достъпно и качествено здравеопазване за всички“. Те ще бъдат основата на нашите предложения за устойчиво и справедливо възстановяване. Като социалисти и демократи ще отстояваме силен и прогресивен Европейски съюз, който не оставя никого зад борда.