Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев поздрави младежите от Младежкото обединение в БСП на тяхната отчетно-изборна конференция.

"Всички сме ужасно притеснени от това, че на европейския континет се води война. Това е ужасно. Каузата на мира трябва да бъде водеща кауза на социалистите. Винаги! Това е нашето ДНК. Каузата на солидарността, на социалната държава, на човешкото достойнство и на подпомагането на всички тези, които имат нужда от помощта на държавата", обърна се той към участниците във форума.

Лидерът на европейските социалисти е един от основателите на Младежкото обединение в БСП преди 13 години.

"Поздравих младежите и им припомних как стартирахме през есента на 2009 г. - в трудни времена, времена на изпитания за нашата партия. Тогава мнозина предричаха, че на следващите избори БСП ще се бори да прескочи бариерата. Решихме точно в този момент да покажем, че БСП е жива, че има перспектива и че можем да обединим силите на младото поколение в нея. Това беше голямо предизвикателство и се радвам, че през годините Младежкото обединение се утвърди като авангард на партията", спомня си Станишев за създаването на младежката организация в пост в социалната мрежа.

"Като общност на млади хора, приятели, които споделят социалистическата идея. Това беше изключително важно за успеха на обединението, което винаги е имало подкрепата и свободата за собствени инициативи. Защото то не може да бъде просто изпълнител на волята на висшето партийно ръководство. Това е чуждо на идеята на Младежкото обединение", подчертава президентът на ПЕС.

"Благодарих на младежите в БСП за всички смели, прекрасни и видими акции от онова време! Битките с партия ГЕРБ - "Постната пица", "Повдигни уши" и много други. Битки, в които бяхме заедно и които утвърдиха БСП като силна опозиция", пише Станишев.

"Посъветвах ги в днешните трудни времена на изпитания за България, за света и за социалистическата идея, да пазят Младежкото обединение, да бъдат сплотени и да не забравят ценностите и другарския дух, които понякога се губят в нашата партия, за съжаление", казва още президентът на ПЕС.

Станишев е подчертал пред участниците във форума и историческия момент, в който се намира страната.

"Навлизаме в период на много тежки икономически изпитания, които ще имат и много висока социална цена. И в Европа, и в България, хората имат нужда да видят, че левите социалистически партии са на мястото си и се борят за социална защита. Това трябва да бъде и основна кауза на Младежкото обединение, особено по отношение на младото поколение, за да може чрез инициативи и с подкрепата на националното ръководство да печели гласовете на младите хора в България", е казал още президентът на Партията на европейските социалисти.