Започна заседанието на 50-тия юбилеен Конгрес на БСП в зала 1 на НДК. За делегати са избрани 976 души, от тях до момента са регистрирани 793. Има необходимото мнозинство и можем да започнем работа, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя съобщи, че делегациите от Ловеч, Видин и Монтана закъсняват поради метеорологичните условия.

Ръководството на 50-ия Конгрес беше допълнено с бивши председатели на партията и на Народното събрание - Сергей Станишев и Георги Пирински. Част от него стана и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Михаил Миков също беше предложен да влезе в ръководството на Конгреса. Той обаче отказа. Благодаря, не желая да участвам в това ръководство, заяви Миков.

Очаква се на форума да присъстват над 500 гости - близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, представители на Парламентарната група на "БСП за България", евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата страна. Заради извънредната епидемична обстановка, в която се провежда форумът, за присъстващите са осигурени маски и дезинфектанти.

Дневният ред предвижда да бъде представен политически доклад, който включва отчет на Националния съвет на БСП и на ПГ на "БСП за България". Ще бъде разгледан и отчет на депутатите на БСП в Европейския парламент, както и отчет на Общопартийната контролна комисия на БСП. Ще бъде избран Национален съвет на БСП и председател и членове на Общопартийната контролна комисия на партията. Очаква се гласуването да започне в 20.00 часа днес.

Конгресът на левицата се очаква да обсъди Резолюция срещу проявите и настъплението на неуважено и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика. Делегатите ще разгледат и Резолюция към нова политическа програма "Социализъм в 21 век".

 

Над 1000 са кандидатите за членове на новия Национален съвет

За първи път конгресът не избира лидер, след като преди две седмици това се случи с първия пряк вътрешен избор. Тогава гласуваха близо 54 хиляди от общо 80-те хиляди социалисти, а 80% от участвалите във вота подкрепиха Корнелия Нинова. Така че голямата битка на този конгрес ще е за състава на новия Национален съвет. Над 1000 са кандидатите за около или под 150-те места. Номинациите за Национален съвет се правят от делегатските събрания по места с подкрепа на съответен брой членове, съобщава "24 часа".

По устав в пленума има и квоти - по един представител от всеки избирателен район, не по-малко от 20% от състава се избира с отделна младежка листа, ръководството на парламентарната група, шефовете на Младежкото обединение, на Обединението на жените-социалистки и на Движението на ветераните. Така общият състав на пленума достига близо 190 души.

Битката за Националния съвет всъщност ще сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.