На традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел, водена от лидера на ПЕС Сергей Станишев, премиери, комисари и партийни лидери от лявото политическо семейство заявиха подкрепа за даване на статут на страна-кандидат за членство в ЕС на Украйна и Молдова. Премиерите изразиха увереност, че това ще даде надежда за европейското бъдеще на тези страни и техните народи в един променен геополитически контекст, като същевременно ще послужи за насърчаване на правителствата да продължат реформите, необходими за процеса на присъединяване към ЕС.

Лидерите от ПЕС призоваха и за бързо решение на отворените въпроси по отношение на Северна Македония и Албания, за да могат преговорите за присъединяване към ЕС с двете страни да започнат без по-нататъшно забавяне.

"Днес европейските лидери трябва да отправят послание на надежда. Страните, които работят за членство в ЕС, заслужават ясен сигнал, че Съюзът също е ангажиран с тях и ще ги подкрепи в техния стремеж за европейско бъдеще. ПЕС подкрепя статута на кандидати за членство на Украйна, Молдова и Грузия", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Пътят към присъединяването е дълъг и сложен. Различните държави се намират на различни етапи и е важно всяка от тях да има основание за надежда днес, включително Северна Македония и Албания. Трябва да гарантираме, че този процес ще остане надежден, ще продължи внимателно въз основа на постигнатия напредък и ще работим заедно за преодоляване на предизвикателствата", посочи още лидерът на ПЕС.

Премиерите, европейските комисари и лидерите на ПЕС отново изразиха пълната си солидарност с Украйна и осъдиха руската инвазия в страната. ПЕС настоява Русия незабавно да изтегли войските си и да спазва международно признатите граници. Атаките срещу цивилни граждани трябва да спрат, а виновните за военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност. Европа трябва да продължи да оказва подкрепа на Украйна, включително хуманитарна помощ и да работи за прекратяване на войната. ЕС трябва също така да продължи постепенното намаляване на използването на руски изкопаеми горива и да ускори прилагането на Зелената сделка.

Партиите-членки на ПЕС ръководят седем правителства на ЕС - Германия, Испания, Швеция, Португалия, Дания, Финландия и Малта, които представляват над 36% от населението на ЕС, и са част от управляващата коалиция в други шест държави-членки - Италия, Румъния, Белгия, България, Словения и Люксембург. Девет европейски комисари са част от семейството на ПЕС.

Тази година ПЕС отбелязва 30-годишнина от своето основаване през 1992 г. Тя ще бъде отбелязана на предстоящия конгрес на ПЕС, който ще проведе в Берлин на 14-ти и 15-ти октомври, а домакин ще бъде управляващата в Германия ГСДП.

На срещата присъстваха:

Лидерите от ПЕС призоваха и за бързо решение на отворените въпроси по отношение на Северна Македония и Албания, за да могат преговорите за присъединяване към ЕС с двете страни да започнат без по-нататъшно забавяне

· Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти;

· Олаф Шолц, канцлер на Германия;

· Магдалена Андерсон, министър-председател на Швеция;

· Санна Марин, министър-председател на Финландия;

· Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена сделка;

· Жозеп Борел, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председател на Европейската комисия;

· Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия;

· Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката;

· Никола Шмит, европейски комисар по въпросите на заетостта и социалните права;

· Таня Файон, заместник министър-председател и министър на външните работи на Словения, лидер на Социалдемократическата партия в Словения;

· Енрико Лета, секретар на Демократическата партия в Италия;

· Марсел Чолаку, лидер на Социалдемократическата партия в Румъния;

· Алексис Ципрас, лидер на Сириза, Гърция (наблюдател).