Борисов и Радев да са българофили. С Елена Йончева сме приятели, обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Илияна Беновска в "Канал 3".

- Г-н Станишев, добре дошъл в България и се надявам да останете по-дълго, защото предстоят евроизбори, Вие сякаш започнахте своята предизборна кампания с обиколки из страната.

- Да, аз посетих няколко региона, благодарен съм на организациите, които са ме поканили. Днес /9 март/ в Пловдив се прави голямо регионално съвещание с цялата област, защото изборите изискват голяма мобилизация, най-вече на партийния актив, защото това са хората, които правят изборите, които носят на плещите си и е добре да разговарям с тях, те да ме чуят, пък и аз да ги чуя също.

- Веднага горещият въпрос, ще бъдете ли водач на евролистата на БСП? Моля Ви, не ми отговаряйте, че още не е изтекъл срокът, какви са Вашите възгледи за това, трябва ли да бъдете водач на евролистата?

- Това ще реши НС на БСП само след една седмица, имайте малко търпение, процесът на номинации на конференции върви. Аз съм много благодарен на всички организации, които са ме номинирали и за водач, и за член на листата. От много места ми се обаждат хората и в личен план морално съм удовлетворен от това, което има като резултат.

- Много трябва да сте удовлетворен от това, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Ви покани да отидете в ГЕРБ, ако не водите евролистата на БСП.

- Г-жо Беновска, добре знаете, че това разбира се е шега и това е несериозно! Защото аз и ГЕРБ имаме фундаментални различия, БСП и ГЕРБ имат фундаментални различия, освен това аз съм лидер на европейското политическо семейство, което е опозиция на ЕНП в ЕП по много неща, които те свършиха погрешно в европейски мащаб. Няма как да стане това!

- Но, Вие, г-н председателю на ПЕС, не отговаряте най-малко на 2 условия поставени от Корнелия Нинова за избор на представители на България в евролистата - едното е подкрепата за Истанбулската конвенция, а другото е подкрепа и подписване на пакта на ООН.

- Аз съм коментирал тази тема. Нещата с Истанбулската конвенция в България са решени от КС и аз не мога да не се съобразявам с КС, като институция.

- Това е ясно, но те се поставиха, когато Вие водихте една усилена кампания!

- Не, аз не водих кампания, аз заявих позиция, която е позиция на европейските социалисти като цяло, преди да се вземе решение от БСП, защото имах моите аргументи. Но този въпрос в България е закрит, аз дори казах, че включването му в предизборната платформа е малко като удар в празното пространство. Въпросът е решен и затворен! Каквото и да мисли един или друг човек или една или друга институция в ЕС, в една демократична държава с решение на КС този въпрос е приключен. Но не е приключил въпросът с насилието над жените и аз винаги съм казвал, че ще се боря да имаме адекватно законодателство, това, което е тежък и реален проблем. Знаете, че 34 жени са били убити в резултат на домашното насилие през миналата година, да има адекватни инструменти на държавата за защита на жените в България от насилие!

- За изборите Ви противопоставят, сякаш, с Елена Йончева, която в момента е народен представител и няма да Ви обидя, ако спомена, че беше Ваша близка?

- Няма как да ме обидите! Вижте, няма кака да ни противопоставят, защото ние с Елена сме и приятели, изпитваме взаимно дълбоко уважение и си говорим, и си помагаме. Така че, ако някой има такъв сценарий, не може да ни използва като пионки в някаква игра.

- А какво ще кажете на Корнелия Нинова? Цвета Караянчева, онзи ден се обърна към нея: "Корнелия, върни се в Народното събрание със здрави нерви и повече разум!"

- Вижте, има решение на НС, което беше взето след 3 часа много сериозна дискусия, защото наистина напускането на парламента това е радикална крачка. Всъщност има два вида напускане. Едното е тотално, което е по време на "революционна ситуация" и което трябва да води до искане за предсрочни избори, а другото е по конкретен повод. Конкретният повод бяха промените в избирателното законодателство, навръх изборите. И беше обосновано да се направи това действия. Предполагам, че и на предстоящия НС ще се докладва за резултатите от този ход и за плана какво се прави по-нататък, защото трябва да има план. Когато напускаш парламента трябва да се знае какво правиш извън парламента, какви политически действия предприемаш.

- Домакинът на събитието в Пловдив, на което вие евродепутатите ще отчетете своята дейност, Георги Гергов, областния председател на БСП-Пловдив, беше един от 8-те, които посрещнаха на летището премиера на Русия Медведев. Каква е Вашата оценка за резултатите от тази визита? Визирам: какво постигна Бойко Борисов и какво не каза Медведев?

- Първо, всяко такова посещение има своята полза за страната, без съмнение, особено след много дълга пауза, защото ако погледнете руски премиер не е идвал поне от 7-8 години. Това е възстановяване на диалога, това е положително! Той проведе срещи и с премиера, и с президента и това е хубаво. Конкретните резултати засега не са достатъчно. Имаше добри неща, свързани с туризма, със социалното осигуряване и това е нормално. Но по големите въпроси, какво се случва с "Белене", какво се случва с транзита през България, това беше по-скоро проучвателна мисия, отколкото резултативна.

- Вие, като председател на ПЕС, как ще извоювате това "Турски поток" да не ни заобиколи? Виждате как в момента Ангела Меркел умело се възползва от някои нюанси в Третия енергиен пакет.

- Трябва и ние да се възползваме като държава от тези промени, защото се създаде добър прецедент, и да си защитаваме интересите. Изобщо, крайно време е да разберем едно нещо - в ЕС, за да постигнеш своите цели, трябва да работиш системно, последователно и да имаш съюзници и партньори, за да постигнеш своите цели и интереси, а не да се прави всичко, как да Ви кажа, пожарникарски!

- Споменахте, че имате различия с ГЕРБ, това е естествено и ясно, те са представители на ЕНП, къде са обаче близостите, къде си пресичате политиките ви с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов?

- Вижте, не е тайна и това е добра практика, че всеки месец в ЕП по време на пленарна сесия всички български евродепутати се събираме и обсъждаме въпроси, обменяме информация, които биха били от национален интерес. Давам Ви пример, пакетът "Мобилност", иницииран от президента Макрон, всеки един от нас върши своята работа в защита на националния интерес чрез своите групи, убеждавайки колегите, защото всички групи са разделени, образно казано, по географски принцип, за да отстоим българския интерес и тук не трябва да има лъжливо състезание, а трябва да се опитаме да постигнем това, което е важно за българските шофьори, за българските превозвачи.

- А по отношение на геополитиката на Борисов за Балканите?

- България, бидейки член на ЕС от 10 години, трябва да бъде много активна! Аз съм Ви казвал, по време на българското европредседателство положително е, че България постави тази тема в европейския дневен ред. Имаше и среща на най-високо ниво тук и имаше конкретни резултати, защото предстои да започнат преговорите с Република Северна Македония вече и с Република Албания. И ние, европейските социалисти, настоявахме за това!

- Президентът Радев - Вие преди малко казахте, че не бива да има състезание по някои политики - направи ми впечатление, че когато беше тук Йенс Столтенберг, той разговаря с него на английски, но когато той се срещна с Медведев, не разговаря на руски. Каква е оценката Ви?

- Вижте, това е въпрос на преценка, аз не виждам драма нито в едното, нито в другото!

- Не, то е нюанс, аз също не виждам драма!

- Добре, нюанс, хубаво. С всеки един човек разговорът на неговия език върви по-лесно. Аз не виждам проблем, ако президентът Радев желае да говори с премиера Медведев и на руски, ако това помогне за постигане на резултати.

- Скритият ми въпрос беше проамерикански или проруски са настроенията на Радев?

- Аз мисля, че са пробългарски. Такива трябва да бъдат настроенията на всички български...

- Какви са доказателствата, той не е свиквал например КСНС почти една година?

- Не знам, може би е видял, че няма достатъчна резултативност, аз не мога да преценя мотивите. Но, аз смятам, че всеки български държавник и политик трябва да бъде на първо място българофил. Русия, Америка, Франция, Германия са важни, ключови партньори за нашето развитие, но ние трябва да умеем със самочувствие, с аргументи, с уважение към партньора да отстояваме нашия интерес, да намираме баланса между техния натиск, защото всички големи по един или друг начин натискат в своя полза!

- Много сте дипломатичен и разбира се, много опитен, това не го откривам за първи път!

- Не съм дипломатичен, това е моето убеждение. Аз съм водил много тежки преговори и с президента Путин, може би най-тежките ми разговори, но смятам, че са били успешни - за "Южен поток", по други въпроси. Имам самочувствието да го кажа. И с лидерите на други големи страни съм водил разговори, по същия начин съм разговарял и с г-н Ердоган.

- Прекият ми въпрос за Радев е ефективен ли е той като обединител на нацията?

- Аз мисля, че той се старае да покаже своя позиция и да е последователен в това. Но, ако ме питате, дали твърде честите конфронтации между двете институции носят ползи ...

- С Борисов имате предвид?

- Аз не казвам тук кой е виновен...

- Не, имате предвид конфронтацията Борисов - Радев, нали?

- Вижте, трябва двамата големи в държавата, президентът и премиерът, с всичките различия и критики, да имат и форма на диалог.

- Веднага използвам случая да го вържа и с единия от подаръците, които искам да Ви връча, това е клубната фланелка "Беновска пита", на гърба ѝ пише защо? Защо двамата големи, Радев и Борисов, трябва да намерят форма на диалог?

- Това е тяхна отговорност и като институции. Те не са просто политици. Хората, които са лидери на партиите, имат по-малка отговорност, лидерите на държавата, тяхната отговорност е на по-високо ниво.

- А, каква е отговорността на почетния председател Ахмед Доган, чиято книга ще Ви връча сега?

- Защо ми я връчвате, има ли автограф?

- Ще напиша, аз съм задаващият въпросите.

- Значи, тя е ,така да се каже Ваша книга!

- Да, едно голямо интервю.

- Той е един от опитните политици в държавата, но доколкото разбирам, той вече по-скоро се е оттеглил от активната дейност.

-  А ДПС заема ли сега, с напускането на БСП на парламента, по-значимо място в българската политика?

- Очевидно е, че ако гледаме гласуването по ветото на президента и редица други въпроси...

- Имате предвид Изборния кодекс?

- Да, Изборният кодекс и другите въпроси за опрощаване дълговете на мюфтийството, като че ли има някаква договорка и взаимодействие между управляващите и ДПС, които са официално опозиционна партия.

- Говори се, че БСП неслучайно не е влязла по Закона за вероизповеданията, за да може ДПС да получи искания резултат?

- Това са вече конспиративни теории, не мога да вниквам в тях. БСП има общо решение по отношение на своето невлизане в парламента на този етап и то се изпълнява.

- Връчвам Ви здрава българска червена ябълка, леко ще Ви я подхвърля...

-  Винаги е добре дошла. Дори ще я хвана.

-...с надеждата, наистина, да докажете, че независимо, че Вашата партия БСП не е на власт, Вие, като председател на ПЕС, ще бъдете националноотговорен политик винаги!

- Старая се винаги да бъда такъв! Дори, когато сме в опозиция!

- Какъв ще бъде вашият слоган на евроизборите, какво ще кажете на хората, кратко изречение?

- Мотото на европейските социалисти, вярвам, че то се споделя и от българските социалисти - "Време е"!