Бюджетът и данъчните закони ще бъдат обсъждани на извънредни заседания в понеделник и вторник. Макрорамката на държавата ще се гледа на извънредно заседание в понеделник от 13.00 часа, обяви председателят на парламента Росен Желязков пред депутатите тази сутрин. По програма макрорамката трябваше да бъде обсъждана още в сряда, но не влезе в дневния ред.

Желязков обяви, че ще свиква извънредно заседание на парламента и във вторник, а тогава вече ще се гледат и данъчните закони на второ четене.

Аргументът за отлагането на гласуването на финансите на държавата е отсъствието на Асен Василев, тъй като министърът днес и утре участва в Съвет по икономически и финансови въпроси (ECOFIN)

Новата програма за обсъждането на макрорамката предизвика негодуванието на БСП, тъй като по програма обсъждането на бюджета беше предвидено като точка в дневния ред на НС за днес, но беше отложено по предложение на Желязков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя бюджетът да остане в дневния ред за днес, но предложението й беше отхвърлено от пленарната зала.

"Вчера ви предложихме бюджетът да бъде отложен за след приемането на данъчните закони, защото това е законодателната, политическата и икономическата логика. Всички бяхте против това и настоявахте днес да се гледа бюджетът, а сега с какви аргументи искате да се отложи", обърна се тя към управляващите и добави: "Или ще продължите да си играете на тука има, тука нема". Нинова поиска прегласуване и отново настояването й беше отклонено.

"НС взе решение да се отложи точката и би било шизофренно да оспорваме, това ще бъде единствената точка, в понеделник от 13 часа и мотивът, че министърът отсъства, е още един аргумент", отвърна Росен Желязков.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев също се включи в дискусията, която почти огледално повтори вчерашния му спорс с Корнелия Нинова.

"Вчера трябваше да гледаме бюджета на първо четене, министърът беше тук, дори имахме идея да удължим работното време, а за днес данъчните закони. И вчера темата беше защо бюджетът е преди данъчните закони", припомни той на Нинова.

"Ние знаехме, че четвъртък и петък министърът е на Екофин, но заради Екофин направихме разместването", мотивира се той и добави, че планът е бил именно в сряда да се обсъжда макрорамката на държавата, а в четвъртък данъчните закони. "Вчера дебатирахме 7 часа по осма алинея и денят мина. Не искаме да правим прецедент да се гледа бюджет без министър. Нямаше как, не хвърляхме боб, че вчера 7 часа ще се занимаваме с алинея осма, ако бяхме хвърляли боб, щяхме да вземем друго решение", репликира той на оспорването на соцлидерката.

Румен Гечев от БСП пък поднови вчерашния спор в залата, а именно, че първо се приемат данъчни закони, а след това бюджет, и такава е практиката в Европейския съюз. На това още преди ден Цонев обясни, че данъчните закони са на второ четене, а бюджетът е на първо гласуване, така че не пречи корекциите в приходи и разходи да бъдат нанесени впоследствие и в макрорамката.