Заседанието на Комисията по бюджет и финанси се отменя. Депутатите от ГЕРБ и от ДПС няма да участват по неизвестни засега за мен причини, каза пред другите членове на комисията нейният председател Йордан Цонев (ДПС), цитиран от БТА.

Комисията по бюджет и финанси трябваше днес да обсъди промените в данъчните закони на второ четене.

Цонев се извини на присъстващите депутати и поясни, че заседанието няма да е днес. Няма смисъл да започваме заседание при толкова малко хора, защото ще разглеждаме важни въпроси, добави той.

Председателят на комисията каза също, че е имал уверението на министъра на финансите Асен Василев, че ще се присъедини към заседанието след 13,30 часа, но това няма да се случи поради отмяната му. 

По-късно от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията - ще участват само в заседанията, които засягат приемането на промените в конституцията.

На първо четене, провело се на 16 ноември, комисията не прие проектите, предложени от кабинета. Законопроектите бяха подкрепени от 6 народни представители, 2 бяха против, а 7 се въздържаха.

За да не блокират бюджетната процедура, депутатите приеха на 24 ноември на първо четене предложените данъчни промени. Но няколко дни по-късно - на 30 ноември, Комисията по бюджет и финанси отхвърли някои от предложенията, мотивирани като изсветляващи бизнеса: даването на бонус при сигнал до данъчните за укрити данъци и осигуровки, ако в резултат на това бъдат събрани поне 100 хил. лв.; плащането на заплати от ресторантьорите по банков път; облагането на бакшишите.

По всяка вероятност ще отпадне и предложеният нов, по-нисък праг за кешови плащания - 5000 лева от 10 000. 

Прието беше предложението на Даниела Божинова от "ПП-ДБ" да не се облагат с акциз производството и съхранението на бира в домашни условия и за домашна консумация. Текстовете са за количества до 1 хектолитър (100 литра).