Спор на заседанието на Градската конференция на БСП-София предизвикаха местата на коалиционните партньори в листата за общински съветници.

Заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" и член на Националния съвет на партията Георги Свиленски предложи първото място за коалиционен партньор в листата да бъде деветото, а не шестото, както е заложено в проекта за решение.

Предвижда се БСП да участва на вота в местна коалиция от партии с наименование "БСП за България". В нея влизат "БСП за България", коалиция "Левицата!", коалиция "Неутрална България", ПП "Европейска сигурност и интеграция", ПП "Бг социалдемокрация и евролевица", ПП "Атака", Отечествен съюз и Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Секретарят по коалиционната политика в Изпълнителното бюро на столичната организация Жельо Бойчев докладва водените до момента разговори с потенциални коалиционните партньори. Той посочи, че са водени и разговори с "Възраждане", която обаче ще участва навсякъде със собствени кандидати. Бойчев каза, че интензивни разговори е имало с "Има такъв народ" и с "Български възход", но, за съжаление, и с двете партии не е постигнат вариант за политическо взаимодействие. Той коментира, че Ваня Григорова е достатъчно автентичен и искрен кандидат за кмет и може да им позволи да проведат битката за София.

Георги Свиленски коментира, че на практика не се е получило широко обединение център и всичко вляво. Сега обединяваме усилия с "Левицата!", като ще им дадем едно служебно шесто място, посочи той и предложи да им дадат девето. В предложената таблица до шесто място БСП има трима представители, изключвам водача, който е председателят на Градската организация, аргументира се той. Според социологическите прогнози ще имаме между пет и седем съветници, посочи Свиленски. По думите му, това означава, че БСП ще има четирима, т.е. няма да може да формира група, за която са нужни петима общински съветници.

Снимка: Булфото

Росен Малинов предложи да утвърдят това, което е постигнато. За да се стигне до едно такова разпределение са водени нелесни разговори, отбеляза той. Тези мрачни прогнози за пет-седем съветници сме ги чували в годините назад, резултатите са съвсем различни, допълни Малинов.

Жельо Бойчев коментира, че политиката е и битка на интерпретациите. Той посочи, че си дава сметка каква е тежестта на коалиционните партньори и предлага да се наблегне на това, че БСП се явява на тези избори в широка местна коалиция.

Не очаквайте, че само интерпретацията, че сме голяма коалиция, ще доведе до по-високи резултати, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя попита кой е шестият в листата и от коя партия в коалицията е.

Снимка: Булфото

Жельо Бойчев отговори, че предвиждат шестото място да е за представител на "Левицата!", но не знае името на кандидата.

Заседанието на Градската конференция на БСП-София продължава при закрити врата. Предстои да се определи подредбата на листата.