Преписката по сигнала на БСП по т.нар. скандал "Кумгейт" в Хасково е изпратена в Специализираната прокуратура. Това съобщи говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева пред журналисти в парламента.

Тя припомни, че в края на 2017 г. от левицата са изпратили документи в прокуратурата, а днес са получили писмо, с което ги уведомяват, че преписката се изпраща в специализираната прокуратура.

"Самият факт, че документите са изпратени там, означава, че ще бъдат разследвани висши длъжностни лица и че има достатъчно факти, които пораждат основателни съмнения", коментира Йончева.

"Тези документи съдържат обосновани съмнения, че в община Хасково са се извършвали престъпления. Че тези престъпления са били извършвани от група, която е усвоявала обществени поръчки. Тази група беше наречена от областния председател на ГЕРБ Хасково "дрийм тийм", каза още Йончева.

Заради скандала през октомври м.г. депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев обяви, че напуска всички заемани постове, защото се чувства "смъртоносно ранен политически". Тогава Елена Йончева показа документи и цитира разследвания на "Медиапул" и "Биволъ", според които зетят на Добрев - Даниел Гаргов (всъщност - съпруг на първата му братовчедка) е не само председател на бюджетната комисия в община Хасково, но и крупен изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата. 

Премиерът Бойко Борисов обяви решението му за "морален акт", но парламентарната група на ГЕРБ отхвърли оставката и така Добрев не напусна парламента.

Днес Делян Добрев заяви на брифинг в парламента: "Край нямат фалшивите новини от Елена Йончева".

"Имам един единствен въпрос към Йончева и тя трябва да отговори - съдружник ли е тя на Цветан Василев, имат ли те обща фирма, имали ли са такава и имат ли към момента. Имам чувството, че Йончева е най-големият специалист по фалшивите новини. Това е мое обосновано предположение", коментира Добрев.

"Показа ли тя това постановление, което е размахвала в парламента, да видим дали изобщо има нещо общо с казаното от нея. Не съм го чел, но съм убеден, че няма как в него да пише това, което тя говори, просто защото това не е истина. Това са поредните фалшиви новини и клевети. Доста е неадекватно да коментираме фалшиви новини, но явно целта им е точно това", каза още депутатът от ГЕРБ.

"Заведох дело срещу Елена Йончева още преди месеци. То в момента се движи процесуално. Има 16 различни случая, в които тя ме е наклеветила, да не кажа набедила. Не съм сигурен дали днешното ѝ изказване не е набеждаване, това ще го проверяват юристите. Ще добавя и него като 17-и иск срещу нея", каза още той.