Това коментира в интервю за Дир.бг политологът и политически консултант Димитър Аврамов.

- Г-н Аврамов, бламираха ли наистина депутатите от ГЕРБ премиера и свой лидер Бойко Борисов, отхвърляйки оставката на Делян Добрев, както твърди БСП, или това беше контролирано действие на управляващите?

- Не мисля, че игрите на политика и внушения, че който и да е депутат от ГЕРБ може да бламира лидера си са сериозни. Който говори такива неща, не познава ГЕРБ. В тази партия има дисциплина и ясното разбиране, че Борисов е човекът, който носи доверието на обществото и че в голяма степен повечето хора в нея са в политиката благодарение на ангажиментите, които е поел той. От тази гледна точка ми се струва необективно да се твърди, че там има някакви партизански групи или хора, които не са съгласни с него.

Разбира се, винаги може да има несанкционирано политическо поведение, просто защото не може 24 часа физически и психически да управляваш една парламентарна група, това е невъзможно. Но мисля, че сегашното напрежение ще спадне скоро.

- Имат ли сериозни основания БСП с твърденията си по т. нар. Кумгейт, при положение, че при всяко управление в местната власт има "свои хора"?

- БСП не са разбрали какво се случва в Хасково. Г-жа Йончева им прави много лоша услуга. Разбирам, че опозицията е длъжна да използва всяка слабост на управлението, за да извлече дивиденти, така е в цял свят, от тази гледна точка е разбираемо. От друга страна, БСП не разбират логиката на това, което се случва в Хасково, и това рано и или късно ще се обърне срещу тях.

В Хасково има комуникационен проблем между кмета г-н Беливанов и партийната структура на ГЕРБ. Г-н Добрев, бидейки неин председател, е длъжен да представлява нейните виждания. Когато са се натрупали неразбирателства между кметството и общинските съветници, е имало два подхода към ситуацията. Единият - да седнат, и колкото и да е трудно, да изчистят конфликтите, а другият, чисто по български - да ги ескалират. И те това са направили.

ГЕРБ е млада партия и въпреки че имат самочувствието на хора, които знаят всичко, ако имаха политическа памет, щяха да превъртят лентата 15-20 г. назад и да видят, че това, което им се случва сега, се случваше на много кметове и общински лидери на СДС. В този скандал няма никаква сериозна пикантерия. А що се отнася до това дали в Община Хасково има роднински назначения, тези за които говори г-жа Йончева, те трябва да направени формално от кмета.

В същото време БСП е почти несъществуваща партия в Хасково - има 2-3 общински съветници и структурата им беше целенасочено и съзнателно разбивана от собствените й членове и от бившия кмет г-н Георги Иванов, който беше успял да стане много влиятелен в хасковската структура на БСП. БСП-Хасково се беше превърнала в присъдружна политическа структура на Иванов, който очевидно е успявал да подрежда политическия ред в града.

Така че гигантското усилие на г-жа Йончева да произведе национален конфликт от една локална вътрешнопартийна разпра, може да изглежда като нещо голямо, може да навреди донякъде на ГЕРБ, но няма да доведе до нарастване на доверието към БСП. Доверие не се печели със скандали, като размахваш схеми и диаграми в телевизионни студия, на които има изрязани снимки, и обясняваш - този е такъв на онзи. По същия начин могат да постъпят и ГЕРБ. Това обаче е евтин начин на търсене на политическа популярност, или с други думи - това е игра на политика.

Не ми е работа да давам оценки за това кой е крив и кой прав в даден политически скандал. Това няма нищо общо с политическия анализ. Ако в една традиционна партия като БСП обаче си мислят, че е добра идея да атакуват други партии заради семейни или приятелски назначения, това е сериозна грешка. Извинявайте, но цялото ни общество в публичната сфера е построено върху такъв тип отношения. Разбира се, че границата се прекрачва на моменти, много пъти сме виждали хора на високи позиции, които създават около себе си кръгове и взимат решения на базата на лични отношения.

Не трябва да се пренавива пружината на политическите скандали, защото в даден момент се къса и удря, този който я е навивал. Ако БСП иска да критикуват ГЕРБ и да спечелят от това, има по-правилни начини и те са свързани с акумулиране на доверие. И за да не си мисли някой, че съм едностранчив - ГЕРБ често прави същото - навива пренавива пружината и не съзнава, че това се връща обратно към тях. Това е стара болест на партиите у нас - да си играят на политика, вместо да се занимават с реална политика.

- В този смисъл, докато си играят на политика, грешка ли направиха ГЕРБ с решението Делян Добрев да остане в парламента?

- Ако г-н Добрев и който и да било друг политик има доверие в собствения си регион и в партията, той вероятно ще остане на позицията си дори да е подал оставка преди това. Ако няма, рано или късно ще бъде сменен. Раздуването на конфликти не е полезно за г-н Добрев, но не е полезно също за БСП и г-жа Йончева, те не подобряват имиджа на никого. Бяхме свидетели на изкуствено раздуване на незначителен проблем. За съжаление, много често политиците хващат един малък проблем и се опитват да го направят голям, като си мислят, че ще спечелят от това.

- Да, но Корнелия Нинова и съпартийците й продължават да го правят, атакуваха дори вицепремиера Томислав Дончев чрез брат му, който е шеф на общинска фирма в Габрово...

- Всяка партия използва такава политическа аргументация, каквато може. БСП са решили, че това е печелившо. В момента може би ГЕРБ са притеснени и изглеждат като партия в защита. Въпросът обаче е какво ще стане с БСП, ако ГЕРБ започнат да чертаят схеми подобни на тези на г-жа Йончева и започнат да слагат социалистически лица в тях като обясняват кой, как е влязъл в политиката и къде е бил назначен. Какъв ще стане политическият разговор тогава - ще се превърне в размяна на схеми и обвинения, без да е ясно доколко са основани на истина и доколко не?

Когато човек визуализира нещо, трябва да си дава сметка, че визуализация се прави, за да създаде разбиране, да бъде осмислен по-добре даден процес. Като слагаш лица и картинки на диаграми и ги показваш в политиката, това донякъде означава дефицит на теза. Грозно е и не е добре партиите да се изкушават да правят такива "презентации". Политиката е място, където се говори, ако не можеш да бъдеш разбран, значи имаш проблем.

- А ще ескалира ли напрежението между Бойко Борисов и Румен Радев - ще успее ли премиерът да го потуши с протегнатата към президента ръка, при положение, че депутати от ГЕРБ продължават да го атакуват?

- Президентът и премиерът могат да си говорят през институциите, които представляват, а това, което се случва в парламента, се случва на терена на партийната политика. Вярно, че Борисов е лидер на ГЕРБ, но също е в изпълнителната власт. Не зная доколко има директно и пряко влияние върху политическия дневен ред в парламента. Възможно е отделни депутати от различни части на парламентарния спектър да имат собствен прочит на събития и конфликти.

Докъде г-н Борисов или г-н Радев могат да им влияят, не мога да кажа. Логично е и г-н Борисов да има влияние върху депутатите на ГЕРБ. В същото време, каквото и напрежение да се появи между премиера и президента, то би трябвало да се намали в следващите седмици, защото само след 3 месеца започва период, в който България ще е ротационен председател на ЕС и трябва да се държим институционално и възпитано.

- Смятате ли, че Борисов играе "доброто ченге", докато негласно позволява на партията си да атакува държавния глава?

- Простете, но аз не мога да разсъждавам по такъв начин, защото това е извън политически анализ. Виждали сме най-различни модели на поведение на водещи политици през изминалите 25 г. Виждали сме какви ли не тълкувания и обикновено повечето от тях създават шум и са паразитни. Не искам да допринасям за увеличаването на шума. Факт е, че има някакво напрежение, но аз го отдавам на вътрешната битка в НС между управляващи и опозиция, а не на отношенията между президент и премиер. Убеден съм, че тяхната политическа целесъобразност е различна от тази на депутатите, били те от ГЕРБ или от БСП.


АНКЕТА: Кой ще победи в битката между Бойко Борисов и Румен Радев?