Спешно свикаха председателски съвет в Народното събрание, след като стана ясно, че има възможност Русия да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70-те руски дипломати. 

Предложението на "Възраждане" беше да се извикат веднага Кирил Петков и Теодора Генчовска, която в момента лети към България, за да може да се обсъди "ситуацията с руския ултиматум и това, което идва като ответна реакция от страна на Русия по повод изгонването на 70-те руски дипломати от нашата страна", обясни Костадинов пред журналисти в кулоарите на НС, цитиран от БТА.

Той уточни, че са разбрали за нотата от медиите и веднага са поискали председателският съвет да се събере спешно. По думите му искането да се извикат Петков и Генчовска - заедно с екипа ѝ, е било прието.

Действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия, посочи лидерът на "Възраждане".

Председателите на парламентарните групи не били уведомени за нотата.

Пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ще поискат информация. 

"Това ще се случи в следващите часове, ще изчакаме министър Генчовска да кацне", каза Иванов.

Същото потвърди и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Ние нямаме никаква информация, ще изчакаме Теодора Генчовска или представител на МВнР да обясни. Категорично смятаме, че такава информация трябва да се обсъди на председателски съвет", отбеляза Атанасова.

Освен министър Теодора Генчовска, в парламента за извикани спешно вътрешният министър в оставка Бойко Рашков, както и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Малко по-рано от МВнР официално потвърдиха, че са получили нотата от Елеонора Митрофанова.

Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до медиите.

В нотата се заявява, че в противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков поиска Русия да изтегли нотата. "Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", гласи изявлението на премиера Петков.