Месец преди изборите за Европейски парламент управляващите от ГЕРБ водят с минимална преднина пред опозицията от - с 22.5% на 21.8%. Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Сова Харис", проведено в периода 16-22 април 2019 г. сред 995 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю по домовете.

Това е първата агенция, която дава преднина на ГЕРБ пред левицата, откакто избухна скандалът с апартаментите на властта. Според повечето социолози социалистите или водят с малко, или между двете партии има паритет.

Според данните на "Сова Харис" само още една формация със сигурност ще вкара депутати в Европарламента - и това очаквано е ДПС. За нея ще гласуват 7.1%.

Бариерата за влизане е около 6% и останалите политически сили нямат шанс да я прескочат, показват още резултатите от сондажа. Подкрепа за "Воля" и ВМРО дават еднакъв дял от гражданите - 2.5%. За "Атака" биха гласували 1.9% от запитаните, а за "Демократична България" - едва 1.3%. АБВ, която се явява със старото име на БСП "Коалиция за България" се ползва с доверието само на 0.8 на сто от запитаните.

Други социологически агенции обаче вече прогнозираха, че шанс да вкарат по един евродепутат имат ВМРО и десните.

Снимка: "Сова Харис"

Данните сочат леко колебание в доверието към ГЕРБ от началото на годината досега, докато БСП повишава рейтинга си.

Снимка: "Сова Харис"

Снимка: "Сова Харис"

Бойко Борисов се ползва с най-голямо доверие сред политическите лидери, следван от Корнелия Нинова.

Снимка: "Сова Харис"

Изследването тества и начина, по който "Апартаментгейт" се отразява на нагласите за гласуване. Според данните на "Сова Харис" скандалът няма да се отрази - така смятат 44,5% от запитаните. 18.6% от запитаните казват, че гейтът ще ги накара да гласуват, докато 16.3% - че ще ги накара да не гласуват. 6.9% от запитаните обче са отговорили, че скандалът ще ги накара да променят избора си за кого да гласуват.

Снимка: "Сова Харис"

Утре - точно месец преди евровота, започва предизборната кампания.