Скандал избухна в Кърджали, след като се оказа, че общински съветници от ДПС са получили общински жилища, които сега искат да купят под пазарните им цени, предаде bTV.

От ГЕРБ обвиниха кмета на Кърджали Хасан Азис, че прави подарък на съпартийците си, а той им отговори, че наредбите го позволяват.

Край блока с общинските жилища всеки ден минава Фахрие Хасан. Тя също кандидатствала за такова, но била отхвърлена. Като нея ред за общински апартаменти чакат още 400 социално слаби. Вместо тях, обаче, в жилищата влизат общински съветници. Един от тях е Байрям Байрям от ДПС. Смята, че е морално да живее там.

За апартамент от 90 квадратни метра, семейството на общинаря плаща наем от 70 лева на месец. Сега иска да купи имота, чийто наемател официално се води съпругата му. Практика, която според ГЕРБ съществува от години.

„Можем да си зададем няколко въпроса, примерно, дали тези общински съветници са социално слаби, отговарящи на изискванията за настаняването им първо и второ, след като са със статут на социално слаби, как изведнъж придобиват възможността да закупят”, коментира Огнян Иванов.

Байрям е категоричен, че семейството му отговаря на условията по наредба. Според кмета, социалните жилища в общината се раздават от комисия по критерии, определени в наредба.

„Те са се възползвали от правото си, да бъдат настанени в общински жилища, след което се възползват от правото си да подадат молба за закупуване. От тук нататък, моралната оценка не се дава от кмета, а всеки носи своята си отговорност на своите си плещи”, коментира Хасан Азис.

Фахрие, обаче, не вярва че без кмета, някой получава жилище в общината: „Хората говорят… настани Хасан Азис всичките хора, свои хора”.