Социалдемократите поискаха обединение със социалисти и прогресисти за евроизборите. Партията излезе с обръщение, в което апелира всички леви сили да се обединят в общи листи за евровота, за да не се получи крах за левицата и унизително ниски резултати на вота.

"Днес, когато Родината ни е заплашена да се превърне в утвърдена автокрация на корупцията и злоупотребата с власт, тъпчещи демократичните граждански права, днес, когато все повече хора са на ръба на оцеляването заради растящите разходи за живот, инфлацията и стопените спестявания, когато хората с ниски доходи, пенсионерите и социално слабите са в крайна нужда от защита, днес, когато възрастните умират преждевременно поради липса на достъпно здравеопазване  когато се раждат все по-малко деца, защото младите хора напускат страната в търсене на по-добро място за живот и реализация, днес, когато Европа и светът са изправени пред огромни геополитически трусове и предизвикателства, днес, когато войната е на 700 км от границата и има риск да бъдем включени в нея, ПРИЗОВАВАМЕ за ОБЕДИНЕНИЕ на всички прогресивни, леви и ляво-центристки сили", посочват "Българските социалдемократи" в своето възвание.

Те подчертават, че обединението е необходимо "в името на опазване на демокрацията и на хората в България, в името на опазването мира в България и в Европа и в името на защита на националната ни сигурност и нацията ни".

"През юни 2024 предстоят избори за Европейски парламент. С напрежението от последните седмици в управляващото ни парламентарно мнозинство, вотът може да е 2в1 - и за 50-о Народно събрание. Можем да постигнем успех само заедно, забравяйки лични обиди, нападки и минало, оставяйки егото си настрана", призовават социалдемократите.

Според тях само обща листа на левите сили може да осигури силно ляво представителство в Европа и ЕП.

"Изпращайки евродепутати с обща листа, ще дадем ясен знак на избирателите на левицата, че сме готови да загърбим разделенията и да погледнем заедно напред за бъдещето на страната. Силното ни общо представителство на изборите за ЕП, ще е сигнал за обединение срещу управляващото ни парламентарно мнозинство и шанс за ново социалдемократическо управление на България!", подчертават социалдемократите.

Така ще изпълним завета на Янко Сакъзов и д-р Петър Дертлиев: "Да управляваме с таланта, ума и сръчните ръце на целия народ".

"Водени от убеждението, че е наш дълг да продължим да отстояваме идеите на левицата и социалдемокрацията, отправяме апел за обединение към всички партии, които изповядват ценностите на лявото, борят се за достоен живот и заплащане на труда, борят се за достъпно здравеопазване и образование, борят се за достойнството на българските граждани", се казва в обръщението.

Според социалдемократите само заедно левите и прогресивни партии могат да дадат алтернатива на управляващото парламентарно мнозинство в България.

"Първата проверка са европейските избори. Нека застанем зад обща кандидатска листа, която да даде шанс за представителство на всички хора в България с леви и ляво-центристки убеждения да дадат гласа си за евродепутати на левицата, вместо за "ГЕРБ", "ДПС", "Продължаваме промяната" или "Възраждане". Нека им дадем мотивация да гласуват на изборите за хора, които ще отстояват социалдемократически идеи в редиците на европейските социалисти, вместо в семейството на десните, либералите и крайните националисти", е апелът на социалдемократите.

Социалдемократите предупреждават, че е много голяма опасността прогресивните българи с лява и ляво-центристка социално-демократична идеология, да са представени в Европейския парламент "с унизително малък брой евродепутати в сравнение с досегашното присъствие".

"На изборите за Европейски парламент през 2019 г. най-големият субект на лявото - БСП - беше втора политическа сила с 474 160 гласа или 24.26% от гласовете на българите и изпрати петима евродепутати в Брюксел. Те се присъединиха към втората по големина парламентарна група - на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и активно участваха във вземането на решения за бъдещето на ЕС. Днес прогнозите за представянето на БСП са за 9.6% на национални избори, а всички останали субекти на лявото са под чертата. Пътят е коалиционно достойно обединение на социалисти, социалдемократи и прогресисти за Евроизбори`2024", категорични са българските социалдемократи.