Некадърност и желание за лично обогатяване чрез политиката - това са двата големи проблема на съвременната политическа класа според бившия служебен премиер (1997 г.) и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски (1995 - 2005).

В студиото на "Лице в лице" по bTV той отбеляза, че нормалният път към политиката изисква да се образоваш, да създадеш семейство, да се грижиш за него и чак след това да прецениш, че имаш енергия и за обществения живот. По думите му сега става обратното - хора влизат в политиката, за да се устроят. Така, по думите на Софиянски, "нагоре отиват партизаните, а не хората, които са се издигнали професионално".

Софиянски даже припомни делата, по които е бил оправдан през годините - за Халите, за болница "Токуда", за "Гранд хотел София" и т.н.: "Това са неща, създадени в полза на обществото, които се ползват от обществото. Сега скандалите са за хората, тръгнали през обществена работа да се облагодетелстват, скандалите са кой къде живее, кой какво е купил".

Екскметът на столицата подчерта, че ГЕРБ и БСП са "двете бекапета" и имат сходни проблеми: "Едните казват "Вие сте корумпирани!", другите не казват "Не сме!", а казват "И вие сте корумпирани!" и след това си подават оставките, за да докажат, че е така".

"Днешните политици имаха да свършат от 2007 г. две неща, основно - да въведем еврото и да махнем Шенген. 12 години - трябва да си безумно смотан, за да не свършиш тази работа", подчерта Стефан Софиянски. Той изтъкна, че е трябвало управляващите през годините да работят за резултати, да ги показват на Брюксел и даже, при нужда, да плашат с референдум за излизане от ЕС, ако въпреки всичко няма позитивна развръзка.

Софиянски отбеляза, че всъщност страната ни се развива с по-бавни темпове в ЕС, отколкото преди неговото участие в политиката и обясненията са две - евентуално изтичане на ресурси "някъде навън" и некадърност. "Ние имаме лошо управление на публичните финанси, имаме слаби бюджети, слабо правителство, хора, които нямат трудови навици", категоричен беше той.

По темата с небостъргача на "Артекс" в кв. "Лозенец" и спорния му статут, Софиянски определи ситуацията като хаос и припомни, че разрешението за строежа е от времето на кметския мандат на Бойко Борисов: "Ти си го разрешил, ти си казал "Да", след като си казал "Да", ти трябва да направиш всичко възможно това да стане, а не в един момент да се чудиш дали е законно, или не".