Газово споразумение между България и Молдова беше подписано в Кишинев в присъствието на президентите на двете страни Румен Радев и Мая Санду. "Булгартрансгаз" и молдовската "Енергоком" са страни по документа, който ще осигури доставки на синьо гориво през газопреносната мрежа на България до Молдова.

Вижте снимки

Двамата държавни глави са дискутирали както теми от дневния ред на двустранните отношения, така и във връзка с променената геополитическа ситуация от войната в Украйна и нейното отражение върху системата за европейска сигурност, социалното и икономическо развитие. Обсъдени са възможности за задълбочаване на сътрудничество в области като инвестиции, селско стопанство, туризъм, транспорт, образование.

Нашето бъдеще е в Европа, близо до България, посочи Мая Санду, след като през юни страната й получи статут на държава кандидат за ЕС.

"Вашата визита маркира 30 години от момента на установяване на дипломатически отношения между двете страни, но и приятелството, което ни свързва през вековете чрез история, култура и хората. От около 200 години Молдова е родината на една българска общност, която намери дом, който ги прие", каза в началото на речта си държавният глава на Молдова.

По думите й, целта на Кишинев е единност.

"Нашата цел е да бъдем единни и да построим заедно едно бъдеще, което да бъде мирно и проспериращо, каквито и да са нашите етнически корени, какъвто и език да говорим или каквито да са политически убеждения - всички сме част от държавата Република Молдова и всички срещаме еднакви трудности. Нашето бъдеще в ЕС е близо до България и европейските държави. Единство на целия европейски континент е много важно днес и за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна", каза още Санду.

Президентът на Молдова допълни, че страната й не признава незаконната анексия на териториите на Украйна.

"Смъртта и разрушенията трябва да спрат и единственият начин е Русия да се изнесе от Украйна", категорична бе Мая Санду.

Тя добави, че Молдова в момента е в най-тежката енергийна криза и не съществува съмнение, че енергийните ресурси се използват като оръжие, за да бъде дестабилизирана.

От своя страна българският държавен глава Румен Радев каза, че София е готова да сътрудничи в процеса на европейската интеграция на Молдова.

"Ние извървяхме нашия труден път към членство в ЕС, знаем какви усилия са нужни, какви дълбоки реформи трябва да се правят и сме готови да споделяме нашия опит", допълни той.

Радев припомни, че България е неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова. Заяви, че с президента Санду са изразили тревога, че в резултат на войната в Украйна двете страни са изправени пред сериозни изпитания, не само за сигурността, но за икономиката, социалните системи.

"Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства, ако сме солидарни и работим заедно. Подписаното споразумение на газопреносните оператори е важна стъпка в тази посока", каза президентът.

Радев благодари на президента Санду за увеличаването на часовете по български език в училищата, както и за съхраняване на културната, национална и историческа идентичност на българската общност. Изрази надежда, че ще се намери решение за статута на Тараклийския университет.

"Молдова и България са свързани от традиционно приятелство и доверие, основано на вековни духовни и културни връзки между нашите народи", каза президентът Радев.

Двамата с Мая Санду са направили преглед на всички подписани до момента двустранни споразумения, които са 60 на брой. След седмица в София България ще предаде председателството на Молдова на Централноевропейската инициатива.