Това каза председателят на Сметната палата Лидия Руменова, цитирана от БНР.

Другата седмица в парламента ще бъде разгледан на второ четене новият закон за Сметната палата, с който изцяло се заличава независимостта на Сметната палата. Чрез него се премахва мандатността в палатата, а бюджетът й ще се управлява от министъра на финансите, посочи още тя.

Руменова изтъкна, че новият закон за Сметната палата предвижда връщане на 3-членния ръководен състав на Палатата - председател и двама заместници.

Според Лидия Руменова това ще концентрира огромен обем работа в двама души - заместник-председателите, които ще се занимават с одитите, което пък поставя под съмнение компетентността, качеството на работата и спазването на сроковете на изпълнение.

Вторият риск, който поражда законът, е, че той изважда общините с бюджет до 10 млн. лева от обсега на Сметната палата, тоест тя няма да ги одитира.

Тези общини имат общ бюджет в размер на 800 млн. лева, а активите им надхвърлят 6 млрд. лева, което означава, че такъв обем средства ще останат без контрол върху ефективността на харчене.

"Новият закон ще ограничи и компетентността на Палатата по отношение одита на европейските средства и го свежда до одит на чисто счетоводната част. Така се изключва проверката на законосъобразността и целесъобразността", посочи още Руменова.

По нейните думи, в зоната на здрача остават милиарди, а крайната цел е политически диктат над Сметната палата.