Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата (МРЗ) за следващата година да бъде 770 лева, стана известно от думите на вицепремиера и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той коментира темата на пресконференция в социалното министерство, при представянето на политическия си кабинет.

В момента МРЗ в България е 710 лева.

Следвайки принципа за осигуряването на адекватност, ние ще предложим на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът - 50 на сто от средната работна заплата за предходната година, посочи Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева, уточни министърът, цитиран от БТА.

Ще има и преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията със социалните партньори, допълни той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

България се е присъединила към международноправен документ - Конвенция на международната организация на труда, напомни Лазаров. По думите му в нея има основни принципи, които се следват при определяне на минималната работна заплата, отчитането на икономически и социални показатели. До този момент сме ги отчитали в нашите предложения след нейното ратифициране, уточни Лазаров.

Дискусия, която се води на равнище Европейски съюз и България, е свързана с проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати, подчерта Лазаров.

Независимо, че тя все още не е приета, ние сме стартирали в страната нашата дискусия доста по-рано отколкото в Съюза, уточни Лазаров. По думите му дебатът е относно механизмите, които отчитат и определят минималната работна заплата.

Данните, с които разполагаме, са от Националния статистически институт, уточни Лазаров. В рамките на директивата има граници, коридор, в които следва да бъдат включени определяне на размера, за да няма съответни негативни отражения върху икономическото развитие, добави социалният министър. Онова, към което се ориентират те, е свързано с горната граница, каза той относно синдикалните искания за минимална работна заплата от 800 лева.

Последва и реакция от синдикатите. КНСБ обяви на страницата си във Фейсбук, че настоява МРЗ да е над 800 лева през 2023 г.

"Настояваме да се използва максимално близък базисен период и като такъв да се вземат първите 6 месеца на 2022 г. Националния статистически институт ще разполага с данни през септември-октомври. 770 лв. МРЗ не е 50% от последната средна заплата за страната", смятат от КНСБ.

Не е справедливо да се вземат две години назад за базисен период - т. е. към средната заплата за 2021 г. да се съотнесе минималната за 2023 г. Това не отразява реалността - покупателната способност на хората, инфлацията, жизненото равнище и др. показатели, които трябва да се вземат предвид, допълват от КНСБ.

КНСБ е категорично против толкова ниско ниво на МРЗ за 2023 г., след като средната заплата вече е над 1700 лв., се посочва още в позицията на синдиката.