Премиерът Димитър Главчев прие поста министър на външните работи от Стефан Димитров, съобщиха от пресслужбата на правителството.

В сградата на Министерството на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав на ведомството.

Разчитам на Вашия професионализъм в ежедневната работа, посочи министър-председателят и открои провеждането на честни избори като водещ приоритет на служебния кабинет.

Външното ни министерство за първи път ще провежда избори две в едно - за национален и за европейски парламент, което е допълнителна предпоставка за сериозна мобилизация, добави Главчев.

В рамките на срещата премиерът оповести и номинацията на Иван Кондов за заместник-министър на външните работи, като заповедта му за назначаване на поста предстои да бъде подписана в най-кратък срок.

За постоянен секретар на МВнР ще бъде назначен Светлан Стоев.

Ден по-рано държавният глава Румен Радев издаде указ и назначи Главчев и за служебен външен министър. Двамата трябваше да се срещнат в президентството, за да обсъдят смените в състава на служебния кабинет, но вместо това премиерът изпрати само писмо до президента, в което предлага освен министърпредседателския пост да поеме и този на външен министър.

Предложението дойде, след като миналата седмица Главчев поиска заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров, но Митов сам оттегли номинацията си.