Той каза това по време на официалната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно.

"Настоявам, ако служебните министри установят случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, то те да бъдат осветлени и прекратени незабавно", каза още Радев.

Той предупреди, че ще следи от близо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията.

Допуснатите грешки ще бъдат поправени, успехите - надграждани. Ние, българите сме държавно творчески народ, заяви в своето изказване по-късно новият служебен премиер Огнян Герджиков. 
Той поиска време да се запознае с наследеното.

„Служебното правителство ще работи в сложна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази ситуация е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото.

Кабинетът има ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателство на ЕС", каза още президентът Радев, цитиран от "Фокус" и БТА.

Според Радев от изключително важно значение е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната и редът и сигурността на българските граждани.

По думите му това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация.

„Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, провеждането и подготовката на честни избори“, каза още Румен Радев.

Той призовава служебните министри да запазят надпартийност и да отстояват институционалния суверенитет.

"Служебното правителство ще бъде пълноценно само след задълбочен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Пожелавам на служебния кабинет успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата!", каза още държавният глава, цитиран в канала на президентската институция в Туитър.

Премиерът Герджиков - "необходимата противоотрова"

Президентът представи служебния премиер проф. Огнян Герджиков като човек на диалога и изрази увереност, че чувството му за хумор понякога ще бъде "необходима противоотрова" във време на остра предизборна кампания. Радев му благодари за това, че е приел нелеката отговорност.

Самият Герджиков отвърна с благодарности за доверието и поиска малко време, за да се запознае с наследеното.

Държавният глава представи и четиримата вицепремиерите. Той заяви, че д-р Илко Семерджиев е с реформаторски дух, активна гражданска позиция и солиден опит в здравния мениджмънт.

Генерала от резерва Стефан Янев представи като достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната и зад граница.

За Малина Крумова Радев каза, че е професионалист с доказан опит, което е гаранция за изпълнението на важните за страната ни дейности относно еврофондовете.

Деница Златева президентът представи като друг доказан експерт по европейските въпроси.

Радев каза по няколко думи и за всеки от министрите, като им благодари за отговорността да поемат това сериозно изпитание.

След церемонията досегашният премиер Бойко Борисов и Огнян Герджиков започнаха разговор на четири очи.

По-късно днес във всяко министерство ще се проведе церемония по предаване на властта.