"Днес получихме ветото, с което президентът връща за ново обсъждане приетия на второ четене Закон за изменение на Закона за съдебната власт. Тепърва ще се запознаем подробно с мотивите на президента, въпросът е от изключителна важност и ще бъде разгледан в детайли както от нашата група, така и от правната комисия", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Марин Маринов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос трябва ли следствието да бъде разделено от прокуратурата, той коментира, че този въпрос е от фундаментално значение. Ние сме взели позиция още в 48-ото Народно събрание, подкрепихме разпоредби, които кореспондират с тези, които бяха приети и които в момента се връщат за ново разглеждане от президента, посочи Маринов. Той отбеляза, че от ПГ на ГЕРБ имат и отправено питане до Конституционния съд, от който очакват произнасяне.

Ролята на следствието и на прокуратурата следва да бъдат детайлно разгледани в хода на подготвяната конституционна реформа, смята той.

"Въпросът за мястото на следствието е един от въпросите, който ние ще настояваме да бъде уреден в предстоящите разговори относно промяна на Конституцията", допълни депутатът.

Следва да бъдем много внимателни в това какви са правомощията на едно обикновено Народно събрание за промяна на основния закон, посочи Марин Маринов и отбеляза, че в никакъв случай не следва да излизат от рамката, за да не се озоват в ситуация, в която предлагат нещо, което е от изключително правомощие на Велико Народно събрание.

Ден по-рано държавният глава Румен Радев наложи вето върху отделянето на следствието от прокуратурата, което беше гласувано в парламента по предложение на Петър Петров от "Възраждане".

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. В мотивите си държавният глава подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, посочиха от президентството.