Евродепутатката от ДПС Елена Йончева коментира раздора в ДПС, като призна, че досега е мълчала от уважение към членовете на тази партия, която я е номинирала за евромандат, но и защото е издигната от гражданската квота и е смятала, че няма право да се меси въввътрешнопартийни работи.

Тя признава, че е била изненадана и й е било трудно да приеме ставащото в ДПС в последните седмици и призовава партията към обединение, като застава до Делян Пеевски и подкрепя реформите, наречени от него "Ново начало".

Именно той я покани в листата на движението, където беше на пето място, но след отказа на двама преди нея, сред които Искра Михайлова, успя да влезе в ЕП като представител от гражданската квота на Движението.

"Ще положа всички усилия да заслужа подкрепата на избирателите след поканата да бъда част от листата на партията, която получих от ДПС и лично от Делян Пеевски. Това беше израз на доверие в работата ми и постигнатото досега.

За двата месеца, в които работим заедно, виждам устремен човек, готов да поема отговорност и да взема дръзки решения без страх от последващи реакции", пише Йончева в профила си във Фейсбук.

Тя изтъква качествата на председателя на ПГ на ДПС, които са я впечатлили.

"Рядко съм виждала това в политиката, където преобладават хора, пресмятащи внимателно всяка дума и оглеждащи се във всички посоки преди всяка стъпка. Предполагам, че и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е видял същите способности на Делян Пеевски, когато го е предложил за председател на партията", добавя тя по адрес на Пеевски в позиция, публикувана във Фейсбук.

Йончева подчертава, че между нея и Пеевски е налице взаимно доверие. И обяснява защо все пак е решила да говори и да отправи своя призив за единение.

"Като представител на избирателите на ДПС в Европейския парламент обаче имам отговорност да се боря за техните права и право да отправя призив. Призив за разум, така присъщ на движението от самото създаване на партията. За смирение в името на това да не се руши граденото с десетилетия - толерантността и взаимното уважение между хората, независимо от религия, етнос или произход. За търпение и доверие към реформите и промените, защото само с тях може да се достигне потенциалът, който беше загатнат на 9 юни - той не трябва да бъде пропиляван", пише Йончева по повод постигнатия от ДПС исторически резултат.

"ДПС, на която Ахмед Доган е учредител, а сега почетен председател, и който има огромното ми уважение, е вече много повече от "гарант за етническия мир" в страната. Тя е българска партия и всички срещи, на които съм присъствала по време на кампанията започваха с българския химн "Мила Родино", а след това и с европейския.

ДПС е и европейска партия, която се развива и надгражда. Тя представлява интересите на българи, турци, помаци, роми и всички български граждани. И ако тази партия иска да присъства все по-сериозно в българския политически живот, тя трябва да се разширява и да убеди все повече хора, че е градивна. Партия, от чиято работа ще последват реални резултати за живота на хората от всички региони на страната", посочва още бившата евродепутатка от БСП/ПЕС.

"Във времена на криза пътят към обединението може да бъде намерен единствено чрез директен диалог. Надявам се всички замесени в случващото се да са готови да направят точно това", обръща се Йончева към хората от ДПС.