Едно очаквано решение на Конституционния съд (КС) разбуни силно политическия и обществния живот в България. Днес той обяви с почти пълно единодушие (11 гласа "за" и едно особено мнение относно допустимостта) за противоконституционен указа на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Президентът, настоящият лидер "Продължаваме промяната" и политици от целия спектър коментираха казуса. Мненията бяха полярни - от пълна подкрепа към Петков, през искане за обявавене на невалидност на актовете му, до апели за импийчмънт на назначилия го Радев.

Делото за назначението на Петков беше образувано по искане на 55 депутати от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха да бъде обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати или министри. Няма обаче пречка обаче Петков да бъде депутат, тъй като с днешна дата той вече е само с българско гражданство. Решенията и актовете му като министър обаче могат да бъдат атакувани в съда, коментираха конституционалисти.

Конституционният съд

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в решението на КС.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" не е канадски гражданин официално от датата 20 август 2021 г. С двойно гражданство той е бил през пролетта, когато президентът го назначи на поста в служебния кабинет.

Кирил Петков: Приемам решението с високо вдигната глава

Петков публикува във Фейсбук позицията си в отговор на решението на КС на фона на своя снимка с плакат и надпис: "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх!". Той изпрати позиция и до медиите, като заяви, че приема решението на Конституционния съд с високо вдигната глава. И уточни: "Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България".

И въпреки, че заяви, че приема решението на конституционните съдии за противоконституционния указ за назначението му, ги обвини, че с това 2 млн. българи зад граница всъщност са чули, че не са пълноправни граждани на България.

Той разкритикува КС и че с решението си три седмици преди изборите за президент и парламент ще повлияе върху кампанията на Румен Радев, който го назначи за служебен министър, както и на неговата кампания за депутат от ПП "Продължаваме промяната".

Държавният глава отрече да е знаел за двойното гражданство

"Архитектът" на служебното правителство Румен Радев се изказа по казуса максимално лаконично: "Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират", заяви той пред журналисти.

Попитан дали е знаел, че Петков е имал двойно гражданство, президентът отговори отрицателно.

"Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин", не свали доверието си от него Радев.

Опонентите в президентската надпревара атакуваха

Част от основните "играчи" в кандидат-президентската битка използваха решението на КС, за да атакуват - повече главния си конкурент Радев, отколкото ексминистър Петков.

Проф. Анастас Герджиков критикува действията на Румен Радев по казуса и посочи, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното гражданство на Петков, но въпреки това е нарушил основния закон на страната. "Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - Конституцията на България?", посочи проф. Герджиков.

Лозан Панов също беше остър и дори заговори за импийчмънт. "Нарушението на Конституцията е едно от основанията за прекратяване на правомощията на президента", заяви във Фейсбук обръщение той. Панов коментира, че е впечатляващо мнозинството, с което КС е взел това решение - 11 от тях са го подкрепили, като има само едно особено мнение, което е по отношение на допустимостта.

"Решението на Конституционния съд от днес поставя основни правни въпроси:

* Единият се отнася до правните актове от страна на министъра и тяхната правна валидност.

* Вторият и по-важният е за нарушението на Конституцията от страна на действащия президент, което е основание за прекратяване на правомощията му и този въпрос касае всички българи!", написа във Фейсбук Лозан Панов.

Коментар дойде и от лидера на "Воля" Веселин Марешки, също кандидат за президент. "Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност, защото иначе ще излезе, че имат привилегии пред законите на страната. Кампанията на Радев приключи!", заяви Марешки.

Разкол в Инициативния комитет на Радев

От инициативния комитет (ИК), който издигна Румен Радев за втори мандат, също коментираха темата: "Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление".

Няколко часа по-късно представителите на БСП в ИК отправиха остра критика към официалната позицията на комитета по решението на КС за гражданството на Кирил Петков. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова обявиха, че не са информирани за изготвянето на документа. Тримата стигат и по-далеч, като обвиняват останалите членове на комитета, че участват "почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава".

Накрая те подчертават, че БСП все още подкрепя кандидатурите на Радев и Йотова, но в същото време поемат и "негативи в името на общата победа". Затова трмата представители на партията настояват останалите в инициативния комитет "да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации".

Писмото от Гайдарски, Вигенин и Анастасова е публикувано в сайта на БСП и бе разпространено от партийния пресцентър. Въпреки това от ръковоството на "Позитано" все още не са се произнесли официално в защита на подкрепяния от социалистите Румен Радев.

Реакциите на основните политически партии

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес: "Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото". И допълни: "Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив - искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър", каза Борисов, подчертавайки, че "финансовите и икономическите министри в двата служебни кабинета се провалиха напълно".

"Основен закон в държавата е Конституцията, Радев как не е знаел за декларацията. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите. Кирил Петков в началото може да не е знаел, но като е разбрал не е реагирал. Радев обаче е знаел и затова поиска КС да прекрати делото", каза лидерът на ГЕРБ и определи този акт като "наглост".

Юристът от "Има такъв народ" Радостин Василев излезе с позиция в социалната мрежа, че няма никаква изненада в решението на Конституционния съд за противоконституционното назначение на канадския гражданин тогава Кирил Петков за министър в служебния кабинет. Той е на мнение, че бившият министър е действал с умисъл и подлежи на наказателна отговорност. "Днес Конституционният съд на Република България защити Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите. Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон", написа в профила си във Фейсбук Василев.

Лидерът на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!Мая Манолова защити Кирил Петков. "Това не е просто казусът "Кирил Петков". Това е казусът на десетки хиляди българи зад граница, които са с двойно гражданство, но биха искали да се върнат в България и могат да заемат висша държавна длъжност", заяви Манолова. "Този текст в Конституцията е несправедлив спрямо 2 млн. български граждани в чужбина, голяма част от които имат двойно гражданство. Това трябва да бъде непременно променено с поправките на Конституцията, които предстоят. Ние ще предложим съответните текстове", категорична бе тя. "Факт е, че Кирил Петков бе един от най-успешните министри - смел човек, който бръкна дълбоко в корупционното гнездо - ББР, "Монтажи", "Автомагистрали", допълни Манолова. Тя е категорична, че казусът се използва за политически цели в предизборната борба.

"Докато Радев си играе на "игра на тронове", гражданите играят за оцеляване", каза в интервю за bTV Станислав Анастасов от ДПС. Според него Министерството на икономиката е хвърлено в правен хаос и вакуум заради действията на Кирил Петков и Румен Радев. По думите му те са погазили конституцията, което е "много опасно за страната ни и имиджа на България пред партньори и инвеститори". "Става дума за казус, в който по време на криза - здравна, социална, икономическа, най-голямото министерство - на икономиката, е хвърлено в правен хаос и вакуум, благодарение на действията на Кирил Петков и президента", заяви Атанасов.

От ВМРО пък обявиха, че внасят жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на МС в присъствието и с гласа на Петков, посочват от партията. "От самото начало беше ясно, че Кирил Петков, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство", коментират от ВМРО. Според партията прокуратурата също трябва да се намеси.