Бившите министри на регионалното развитие Николай Нанков и Петя Аврамова излязоха от ГД "Национална полиция", след като дадоха показания във връзка с нарушения при строителството на АМ "Хемус".

На разпита те бяха придружавани от адвоката им Менко Менков.

Нанков и Аврамова прекараха над един час в сградата на полицията. Двамата бивши министри са били извикани по сигнал на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Двамата заявиха, че няма от какво да се притесняват, защото не са вършили нищо нередно. Аврамова обясни, че вече са давали обяснения по темата в Националната следствена служба.

"До 12 май, когато съм била министър, не съм получавала сигнали от нито една структура на МРРБ, че има нещо, което се строи в разрез със закона, за нередности по строителството на "Хемус", каза тя пред медиите, които чакаха пред ГДНП.

Николай Нанков заяви, че първи, втори и трети участък на магистралата са строени със съответните строителни книжа.

"Има книжа за 1, 2 и 3 участък на магистралата и съответни разрешения", каза Нанков и допълни "Знам какво усещане създадоха тези хора в обществото и какво целят - да свалят гласове от ГЕРБ. Само внушения, без факти, 7 месеца нищо не намериха", подчерта той

Двамата са изненадани, че това се прави само четири дни преди изборите.

"Странното е, че две държавни структури питат за едно и също нещо - строежа на магистрала "Хемус". Ние сме давали сведения в Националната следствена служба. Въпросите бяха същите. Странното е, че става на края на кампанията. Вместо да си свършим работата, ние двама обяснения 2 пъти за едно си също нещо", коментира Аврамова.

"Какво наложи това идване в ГДНП, това не е досъдебно производство. Няма нищо ново и да ви помоля без спекулации, да не влизаме в тона на Рашков и Комитова, че се строи без никакви строителни книжа", реагира Нанков.

Двамата обвиниха служебните министри в нарушения, свързани с парите за автомагистралата.

"Служебните министри откраднаха половин милион от "Хемус". Всеки лев е обезпечен, съгласно законодателството", допълни Нанков.

Адвокат Менков също коментира разпита в полицията.

"Целта е призоваване от днес за днес. Клиентите ми да напуснат кампаниите си. Разходката беше излишна. Със същия предмет беше и в Националната следствена служба преди 3 месеца", коментира и адвокат Менков.