В дейността по изграждането на автомагистрала "Хемус" и в цялата дейност на държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, без да е ясно какво произтича от тях, коментира пред журналисти в Благоевград служебният премиер Стефан Янев, който е на посещение в града.

След допълнителни разследващи действия ще бъдат изнесени нови факти и обстоятелства какво точно се е случвало, посочи Янев. Темата ще има развитие, а обществеността ще знае по какъв начин и за какво са харчени обществените средства, коментира той.

На въпрос очаква ли прокуратурата да действа активно, Стефан Янев посочи, че очаква тя да действа съобразно закона. По думите му даването на предварителна оценка за работата на прокуратурата би било спекулация.

Във връзка с изразената позиция на правосъдния министър Иван Демерджиев за оставка на главния прокурор, премиерът каза, че въпросът се поставят от доста време, но важното е не изказване на един министър или предстоящи обсъждания, а какво иска обществото.

Обществото има усещане за липса на справедливост и тази липса трябва да бъде компенсирана, посочи Янев. По думите му това ще стане с реформа в съдебната власт, но тя трябва да е на база широк дебат и на консенсус в Народното събрание, защото предполага и законодателни промени.

По отношение на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за парламент, Стефан Янев изрази надежда, че вотът ще бъде честен. На въпрос ще дадат ли резултат в тази посока акциите на МВР, премиерът коментира, че именно това е задачата пред вътрешното министерство.

Според служебния премиер търговията с вот демотивира хората да гласуват, но от друга страна действията на МВР и по-голямата активност от страна на избирателите могат да сведат купеният вот до "пренебрежимо" ниски нива.