Държавата, в лицето на експерти от няколко агенции, гарантира съответствието и годността на машините за вота. Удостоверяването им започна още на 22 октомври. 

Държавна агенция "Електронно управление", Българският институт за стандартизация (БИС) и Българският институт по метрология (БИМ) удостовериха съответствието на доставените машини за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г.

Бяха представени методологията и начинът на изпълнение, както и технологията, по която се реализира машинното гласуване. На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер.

Процедурата по удостоверяването на машините за гласуване започна на 22.10.2021 г., като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен срок на удостоверяване - 5 ноември 2021 г. БИС оцени съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите.

БИМ направи оценка на машините за гласуване относно хардуерната конфигурация. ДАЕУ оцени съответствието на машините за гласуване относно функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството. Трите институции представиха своята дейност, извършена по утвърдена Методика и посочени изисквания в съответните Приложения към нея.

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване.

Съобщението за финала на проверката на съответствието дойде само няколко часа след разкритията на ГЕРБ за нелегално вкарани в склада при останалите машини неидентифицирани нови 228. Според твърденията на Бойко Борисов това компрометира изборите, наподобява Костинбродски сценарий, а ЦИК също не знае за какви устройства става въпрос. По този повод Комисията е изпратила писмено запитване до ДАНС с пояснението, че тези 228 машини не присъстват в договора на ЦИК и фирмата, която е доставчик, "Сиела Норма".