Противоречивата информация за това било ли е семейството на Иван Гешев заедно с него по време на взрива близо до колата му на 1 май, предизвика и съмнение у някои от политическите лидери дали това е било атентат срещу главния прокурор или "атентат срещу истината". 

Полемиката започна след като вътрешният министър Иван Демерджиев отговори на депутатски въпрос бил ли е сам в колата Гешев или не. "По време на атентата на 1 май срещу главния прокурор семейството му не е било в колата. Децата и съпругата му изобщо не са били в кортежа. Заедно с Иван Гешев в автомобила са пътували само той и гардовете на НСО", каза той. Демерджиев добави и, че взривът не е бил с цел да бъде убит обвинител номер едно, а израелският експерт по експлозии, който е извършил оглед на място, пристигнал в страната час и половина преди това. 

"Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови", контрира говорителката на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа". "Право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е. Разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура", уточни тя.

Още по-голямо объркване донесе извинението на шефа на следствието Борислав Сарафов, който е и заместник на главния прокурор, в официалната си позиция: 

"Бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: "само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора", са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си". 

Малко преди това от ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов, а не след дълго последваха и реакции от останалите парламентарно представени партии в посока на това, че се подкопава доверието в институции. 

"От фактите, които се изнасят, все повече изглежда, че случаят не е такъв, какъвто изглеждаше в първия ден", коментира лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова в "Лице в лице" по bTV. "Толкова е противоречива информацията и то между официални органи - следствието казва едно, МВР - друго, прокуратурата - трето. Това всява съмнение, че това наистина е атентат срещу главния прокурор, това всява неувереност в институциите, това е още един аргумент хората да губят доверие в институциите", добави Нинова. По думите ѝ трябва следствието да изясни подробностите за случилото се. 

Относно позицията на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, че при първоначалното си изказване е бил подведен от думите на главния прокурор Иван Гешев за семейството му, Нинова коментира, че е много тежко да се злоупотребява с името на децата и на семейството. 

Корнелия Нинова каза още, че не е допустимо на мястото на инцидента да бъде допускан чуждестранен експерт още в първите часове, освен ако не е вещо лице, което има право да прави експертизи и огледи. Случайно дошъл експерт не може да отиде на местопрестъплението и да прави оглед, без той да е в списъка на вещи лица, които правят експертизи, добави Нинова.

Това, че заместник главният прокурор е признал, че е сгрешил, не променя факта, че е имало взрив до колата на Гешев, пък коментира заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "Възраждане" Цончо Ганев в предаването "Още от деня" на БНТ. 

"Няма значение какъв е бил взривът и какви са последствията от него. Това е атентат срещу главния прокурор. Без значение как се казва, това е атентат срещу държавата", добави депутатът от "Възраждане". Така че, грешката на заместника на Гешев по никакъв начин не променя факта, че има атентат. Оттук нататък нека следствието да реши кой е виновен и кой го е направил, добави Ганев. 

Николай Денков от ПП-ДБ в "Панорама по БНТ" пък нарече разминаванията във версиите "атентат срещу истината". "Изключително притеснително е да стават атентати срещу хора или институции в България, но след днешните обяснения имаме притеснения, че може да се окаже, че това е атентат срещу истината. Това е много тревожен сигнал, който подсилва усещането, че нашата правосъдна система може би не работи добре. Ето тук имаме пълно съгласие с ГЕРБ, че трябва да се направи реформа в правосъдната система, защото това, което видяхме днес, може би е просто симптом на проблемите, които ние казваме, че има от години", коментира Денков. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ също коментира в "Панорама", че са били шокирани от новата информация, че Иван Гешев е бил сам в колата. "За нас беше шокиращо, защото до този момент всички изявления бяха в тази посока, че семейството на главния прокурор са присъствали в автомобила и са били застрашени. Не е приятно между институциите да има такива недоразумения. До този момент НСО няма информация. Разчитам, че отговорните власти по най-бързия случай ще изяснят какво се е случило и отговорните за този акт", каза още Атанасова.