Депутатът от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Явор Божанков обяви, че е завел дело срещу народния избраник от "Възраждане" Цончо Ганев. Поводът е твърдението на Ганев, че "в ПП е имало шпиони".

"На тези хора трябва да се дава институционален отговор. "Възраждане" ще има възможност да докаже в съда кой е агент, кой кум, кой сват и кой на булката брат", написа Божанков във Facebook.

Напрежението между народните избраници датира от няколко месеца. През юни депутатът от ПП-ДБ на два пъти беше прекъсван по време на свои изказвания от трибуната на Народното събрание от представители на "Възраждане", като при първия такъв скандал в парламента Ганев наплю своя колега.

В началото на юни пък на 17 депутати бяха наложени наказания "порицания" заради скандал в парламента, който доведе до нецензурни думи, блъсканици в пленарната зала и в кулоарите, а впоследствие и до предсрочно прекратяване на работния ден.

По-късно Цончо Ганев обясни пред bTV своята гледна точка за случилото се, като посочи, че в групата на ПП е имало "доказани шпиони".

"Ние сме българи, трябва да си обичаме държавата и когато само преди един ден председателят на ДАНС изнесе информация, че в групата на ПП, когато те управляваха, е имало доказани шпиони, продаване на национална тайна на друга държава, в случая на Северна Македония, това не трябва да се подминава", обясни Ганев.

"Те са доказани шпиони, това е най-малкото, което трябва да се случи на тези лица", допълни депутатът от "Възраждане".

Твърдението му е провокирано от казаното от председателя на ДАНС по време на изслушване на ръководителите на службите в пленарната зала в края на май. Тогава Пламен Тончев обяви, че е установено, че съветник на български премиер е съгласувал позицията на МВнР с македонски гражданин в хода на преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз и че по случая е образувано досъдебно производство. По думите му съветникът е предоставил българската национална позиция на чужд служител в РСМ.

В рамките на същото заседание Тошко Йорданов от ИТН припомни тяхната теза, че по времето на Кирил Петков като премиер действията по вдигането на ветото за членството на Скопие са били "иззети" от тогавашния съветник по външна политика на премиера Весела Чернева, "която е действала зад гърба на тогавашния външен министър Теодора Генчовска".