Мария Габриел не седна на вицепремиерското си място до министър-председателят в оставка акад. Николай Денков на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

"В управлението на една държава значение имат само решенията, които се вземат от Министерски съвет, Народно събрание и другите институции в държавата. Затова трябва да се абстрахираме от всякакви емоции и да продължим да си вършим работата", заяви премиерът в оставка Николай Денков на днешното заседание.

"Днес имаме да обсъдим 43 точки, продължаваме да работим, както досега, докато бъде избрано ново правителство", каза премиерът в оставка.

След пресконференция на ПП-ДБ снощи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел поиска извинение за обидите, отправени към нея на снощната пресконференция на ПП-ДБ, сред които и лично от финансовия министър Асен Василев, нарекъл я "най-новото и най-красивото лице на мафията" у нас.

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също поиска извинение от ПП-ДБ за "тежките думи", които са изговорили вчера. Това е условието преговорите по състава на кабинета да продължат, но само за кабинет с първия мандат. Борисов подчерта, че разговорите ще продължат, ако самата Габриел приеме извиненията, но не скри, че е "много трудно да накара партията да се върне назад".

Минути преди това Николай Денков заяви по БНТ, че продължаване на преговорите е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от настоящата ситуация.

Снимка: БТА

"Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Винаги съм казвал, че имам доверие на Мария Габриел. Винаги съм казвал това. Вчера тя направи нещо, което не трябваше да се прави. Така не се прави в нито една нормална цивилизована държава. Защо го направи - нека тя обясни. Ако е готова - да се върне на преговорите, да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може - отиваме в непознати води", премиерът в оставка.

Междувременно депутатите не включиха като точка в програмата си за тази седмица обсъждането на състава на правителство, който вчера предложи Мария Габриел.  По предложение на председателя на НС обаче това може да стане като извънредна точка в четвъртък или в петък.