Решението на служебното правителство да възобнови доставките от "Газпром" е крайно притеснително. То поставя под огромен риск евентуално искане от страна на "Булгаргаз" за пропуснати ползи, заради неизпълнение на договора от страна на "Газпром". Ако България поиска възстановяване на доставките на газ, без преди това да е потърсила неустойки, е много вероятно да изпуснем решение в наша полза от Арбитражния съд, предупреди Венко Сабрутев, икономист от "Продължаваме промяната".

Сабрутев е категоричен, че след изборите на 2 октомври "Продължаваме промяната", която вече предприе стъпки за диверсификация на руските доставки на газ за България, ще довърши започнатото. Единствената причина, поради която правителството на Кирил Петков не е осигурило място за разтоварване на договорените 7 танкера с втечнен газ от САЩ е недостатъчно време до предаване на управлението на служебния кабинет, каза Сабрутев.

За да имаме сигурност на газовите доставки ни трябват по-голям брой доставчици с относително еднакъв дял. Тогава при отказ на доставка от който и да е доставчик, неговият дял лесно да бъде компенсиран от останалите. В "Продължаваме промяната" са очаквали от служебното правителство да осигури преходен период, като продължи търсенето на още доставчици. А когато дойде редовното правителство, то да подпише дългосрочни договори за доставка на газ с ясни ангажименти. Русия може да бъде един от многото потенциални партньори, обясни Венко Сабрутев. Той припомни случаи на фалирали частни компании от държави в ЕС, заради неизпълнени доставки от "Газпром", въпреки извършено преди това плащане в рубли.

  • В началото на 2023 г. влиза в сила европейското ембарго за внос на петрол от Русия. България измоли дерогация до края на 2024 г. Ако рафинерията в Бургас реши да изнася дизел и бензин в Европа, какви цени да чакаме по бензиностанциите у нас от 1-ви януари?
  • Какви мерки ще предложи ПП след изборите заради рекордното поскъпване на газа и да очакваме ли нови за цената на автомобилните горива?
  • Защо предпочетохте за водач на листата в лидерския 25-ти МИР в София Ицо Хазарта, а не бившия вицепремиер Калина Константинова, която е втора в тази листа?
  • Как ще продължи промяната след изборите и по какво ще разберем, че това е така?

Отговорите на Венко Сабрутев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Венко Сабрутев е икономист, магистър по "Управление на международни проекти" и "Маркетинг" от УНСС в София. Има професионален опит в големи международни и местни компании в сферата на енергетиката. Депутат от "Продължаваме промяната" в 47-ото Народно събрание, заместник председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика.