Министрите в оставка Атанас Славов, Тодор Тагарев, Андрей Цеков и Димитър Илиев няма да участват в бъдещия служебен кабинет, Кирил Вътев би се включил, но до момента не е получавал покана да стане министър. Това стана ясно след днешното заседание на правителството в оставка в МС, след като в събота президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство до седем дни.

Има много важна работа през следващите два месеца. Надявам се новият министър на правосъдието да внесе изготвения Законопроект за съдебната власт и да бъде приет, коментира пред журналисти в министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов, цитиран от БТА.

На въпрос кой би заел поста на правосъден министър в бъдещия служебен кабинет, Славов отговори: "Нямам никаква информация по този въпрос".

Попитан провеждан ли е разговор него по темата, Атанас Славов посочи: "Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента. Част съм от ръководството на "Да, България" и "Демократична България".

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев също заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това.

Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи: "Продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия".

Не съм получавал покана, отбеляза и министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков, в отговор на въпрос дали с него е разговаряно да участва като министър в състава на бъдещото служебно правителство.

"Има два нюанса, които искам да откроя. Първо - самият Димитър Главчев заяви, че кабинетът трябва да е политически неутрален. Аз съм член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната". По дефиниция това изключва участието ми в този кабинет, според заявката на г-н Главчев. На второ място - решение за участие на министри от страна на "Продължаваме промяната" в кабинети не на нашата политическа партия, предполага решение на органите", разясни той.

Андрей Цеков посочи, че след назначаването на служебния кабинет той ще се върне в парламента като народен представител, за какъвто бе избран на предходните парламентарни избори.

Нямам намерение да бъда служебен министър, заяви пред журналисти и спортният министър Димитър Илиев.

На въпрос какво послание ще отправи към бъдещия служебен министър във ведомството, отговарящо за младежта и спорта, Димитър Илиев отговори: "Най-важното е да продължи линията на стабилност за Олимпиадата, защото това е от ключово значение за нашите атлети. Разбира се, трябва да се направи максималното за тяхното участие, те трябва да се чувстват подкрепени. Смятам, че нашият екип това е направил. Както се казва, новият министър нищо да не прави, най-ще е добре. Хората ще могат да си продължат по начина, по който сме подготвили тяхното участие".

Димитър Илиев посочи, че темата за бъдещия служебен кабинет не е обсъждана на днешното заседание на правителството в оставка.

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев пък отговори положително на въпроса дали би приел поста на земеделски министър в служебен кабинет, добавя БТА.

Вътев заяви, че би приел, ако има такова предложение и че е влязъл като експерт в настоящия кабинет. Той коментира, че в политиката в сектора на земеделието трябва да има приемственост, а не всеки следващ кабинет да я променя рязко.

Вътев посети днес овцефермата на Галина Мирчева в село Петърница в Община Долни Дъбник, област Плевен заедно със своя колега Владимир Болеа - вицепремиер на Молдова и министър на селското стопанство и хранителната промишленост.