"Днес беше потвърдено, безапелационно ясно, съществуването на тройна управляваща коалиция в България - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Тези три политически субекта имат управляващо правителство, избрано с техните гласове, а днес избраха председатели и заместник-председатели на парламентарни комисии." Това написа в профила си във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов, след като днес по-рано депутатите в НС решиха Бойко Борисов да стане председател на външната комисия. 

"Човекът-полиглот, човекът "конгрaчулейшънс", човекът, който най-много прилича на Бай Ганьо в цялата политическа история на България, този човек е ... неговото име е... Бойко Борисов. Този човек оглавява Комисията по външна политика. Това е толкова логично и толкова срамно, но е факт. И той беше избран с гласовете на харвардските възпитаници, негови предишни опоненти и сегашни партньори, белите якички на корупцията - Продължаваме промяната и Демократична България. Сделката е толкова явна", заявява Трифонов и продължава:

"Приятелят на истината, човекът с двойното гражданство, нашата гордост пред европейските ни партньори, и той е... неговото име е... Кирил Петков. Той пък беше избран за председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз".

Според лидера на ИТН новите шефове на комисиите били избрани като брак по сметка - "младите се обичат, въпреки че един от младите е стар, кумува Делян Пеевски, Европа се радва и танцува".

По думите на Трифонов има двоен стандарт относно това кой от кого е получил подкрепа за съставяне на кабинет.

"Хайде да си представим, че когато ние спечелихме изборите и бяхме направили правителство заедно с ГЕРБ-СДС, подкрепено от ДПС, какво щеше да стане? Какво щеше да се изсипе срещу мен? Какво щяха да говорят медиите от сутрин до вечер? Как щяха да се държат водещите журналисти и какво щяха да пишат сайтовете? Така е. Така стоят нещата. Но пък всеки има право да избере как да се държи и как да живее. В крайна сметка живеем в демократична система и крайната дума имат хората - най-големият съдник. Народът, суверенът - той решава. И ако хората харесват младоженците и кумовете и този брак по сметка, ще наблюдаваме един интересен съвместен семеен живот. А ако хората решат друго, разводът е неизбежен. Само едно нещо не разбрах - кой от младоженците е булката?", завършва поста си в социалната мрежа лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Малко по-рано на заседание в НС Бойко Борисов беше избран да оглави външната комисия с конституционно мнозинство - 161 "за". Негови заместници станаха Екатерина Захариева, Даниел Лорер и Филиз Хюсменова.

От залата обаче отсъстваше опозицията, тъй като депутатите на ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха заседанието в знак на протест срещу групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които, по обвиненията им, са си разпределили предварително комисиите.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков беше избран за председател на комисията по европейските въпроси. Второто председателско място беше за ДБ, които оглавиха комисията по информационни технологии в лицето на бившия министър Божидар Божанов.