Македонското външно министерство отхвърли категорично коментара на външното министерство на Руската федерация във връзка с гласуването в парламента по предложението за пристъпване към поправки в конституцията, съобщи Танюг.

Македонското министерство заяви, че забележките на Русия са "напълно неоснователни и неверни", с ясна тенденция да компрометират политическите процеси, които са от историческо значение за Република Македония и всички нейни граждани.

"При пълно зачитане на всички демократични принципи и на парламентарните процедури депутатите решиха да подкрепят десетилетните стремежи на Македония към членство в НАТО и ЕС като стратегически приоритети, за които има възможно най-широк обществен консенсус. Това е известно и на нашите руски приятели", се казва в съобщението на македонското министерство.

След четиридневни дебати в петък парламентът гласува с мнозинство от две трети предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение. Споразумението, което бе подписано с Гърция на 17 юни, предвижда Република Македония да се преименува на Република Северна Македония. С това споразумение се решава дългогодишният спор за името и се открива пътят за интеграция на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

Вчера руското външно министерство заяви, че несъмнено "Вашингтон е ръководил процеса на гласуване в македонския парламент по въпроса за смяна на името на страната". Министерството изтъкна, че гласуването е нарушило "всички норми на закона и морала", твърдейки, че осемте гласа, които не са достигали за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, са били осигурени чрез "шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати".