Комуникацията между Скопие и София трябва да става през културно-информационни центрове, които сближават, а не с такива, които разединяват, заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, свързан с последното нападение - този път с огнестрелно оръжие, срещу културния клуб на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид, предаде БТА.

"Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават", каза Ковачевски.

Той припомни, че още тогава е призовал гражданите към достойно и европейско поведение. Премиерът на Северна Македония отново се позова на приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно действие и вече съществуващите клубове имат тримесечен срок, в който да променят имената си.

Ковачевски отново каза, че според него сътрудничеството между двете държави трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, смята да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.

По думите му министерствата на културата са в комуникация и "скоро ще имат среща".

Утре в Скопие официално ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие, на което ще присъстват министърът на културата на България Велислав Минеков и министъра на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Миналата вечер бе извършено поредно нападение срещу българския клуб "Цар Борис ІІІ" в Охрид - стреляно е с пистолет от преминаващ автомобил. При инцидента няма пострадали, а извършителите още не са заловени. Полицейските екипи, които са отишли на място са установили, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки, причинени от оръжие. Само преди дни неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама, а няколко дни след официалното му откриване пред октомври със земеделско сечиво беше счупена светещата табела. 

След инцидента Министерството на външните работи на Република Северна Македония написа, че "остро осъжди вандалския акт" и заяви, че "подобни събития са напълно недопустими, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната".

Оттам призоваха още да се предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната.

"Всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел реализиране на своите права и убеждения, което представлява законово и конституционно гарантирани човешки, граждански права и свободи - държавата като надежден кандидат за членство в ЕС трябва да гарантира това", заявиха от македонското Външно министерство.

Българското МВнР привика посланика на югозападната ни съседка у нас и заяви, че "категорично не приема такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт". На Агнеза Руси-Поповска бе връчена протестна нота, в която се посочва, че "системното отсъствие на адекватни мерки създава усещане за безнаказаност".

Президентът Румен Радев също остро осъди нападението срещу българския клуб в Охрид и го нарече "вандалски акт на агресия, която се насажда с десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите".

Брутален акт на омраза нарече стрелбата срещу културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, съпредседателят на смесената историческа комисия между България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.

Днес и утре комисията заседава в Скопие, а преди началото на днешното заседание Димитров беше лаконичен пред медиите в Северна Македония, посочвайки, че в работата на комисията няма напредък и че на дневен ред ще бъде "това, което е било миналия, по-миналия и по-миналия път, а дали ще има напредък предстои да видим".

На въпрос дали инцидентите срещу българските клубове в страната ще се отразят на работата на комисията проф. Ангел Димитров, който е и бивш посланик на България в Северна Македония, отговори, че инцидентите засягат двустранните отношения, а не дейността на комисията, която има своя научен подход в работата си.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди, че нарастващото напрежение срещу българите в Северна Македония се увеличава и се задълбочава:

Ние настояваме България спешно още днес да поиска от Жозеп Борел - върховният представител на Европейския съюз по външната политика, да свика спешно Съвета по външните работи към Европейския съюз, на който да присъстват всички външни министри, защото атаката с огнестрелно оръжие срещу българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид не е атака срещу България, а е атака срещу Европейския съюз, а може би в някакъв смисъл и атака срещу НАТО."

Поредното деяние на посегателство по Българския културен клуб в Охрид има за цел да изостри взаимоотношенията и да вдигне напрежението, в момент когато България и Северна Македония търсят и полагат усилия за намиране на правилната формула за успешни добросъседски отношения, написа във Фейсбук профила си евродепутатът, съпредседател на АЛДЕ и докладчик за Република Северна Македония в ЕП Илхан Кючюк, който остро осъди това нападение и призовава институциите на Северна Македония да гарантират, че виновните ще бъдат наказани.

"Подобни прояви на омраза са социален бич, застрашават животи и сблъскват нашите общества. Европа означава спазване на човешки права и мир, а омразата противоречи на нашите ценности", написа Кючюк.