Скандални изказвания на депутати от БСП се чуха в пленарната зала при дебатите преди гласуването на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на някои форми на домашното насилие.

"Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат", заяви народният представител от левицата Димитър Стоянов, който е юрист.

Валери Жаблянов отбеляза, че семейството не може да се укрепи със законодателни промени. Според него предложеният законопроект е продължение на неолибералните разбирания. От БСП изразиха мнение, че бедността силно влияе върху процента на насилие.

"Любовта е едно много крехко цвете, което, ако не се полива с пари, много бързо увяхва. Изключително трудно се живее, когато си беден", заяви депутатът от левицата Александър Паунов, като се позова на дългогодишния си семеен опит, предаде БТА. 

Депутатите включиха в спора и въпроси от християнското разбиране за семейство. Общо беше мнението, че семейните отношения са деликатна област.

Процентът на насилие в развитите европейски държави не е по-нисък от този в България, заяви в отговор Данаил Кирилов от ГЕРБ. А колегата му Тома Биков допълни, че причината е по-скоро в деградацията на ценностите. По думите му законът няма да създаде или укрепи семействата, но държавата може да се опита да предотврати насилието.

"Не вярвам някой да се е оженил, след като е осмислил теорията на Маркс. Аз поне не съм се женил по този повод. Влюбих се. Жена ми се влюби. И така се оженихме. Нито сме мислили за материализма, нито за равенството между половете", коментира той.

Вежди Рашидов от ГЕРБ призова да не се прави разлика между жени и мъже, християни и мюсюлмани, когато става въпрос за насилие. Направете закон за човека, човекът трябва да бъде защитен, подчерта той.

Павел Шопов от Обединените патриоти заяви, че трябва да се работи за промяна на морала и възгледите в обществото. Да въведем вероучението, за да може децата от малки да се учат на взаимоотношения между половете, призова той.

Все пак депутатите приеха единодушно промените, внесени от ГЕРБ, на първо четене със 137 гласа "за". 

С промените се допълват и квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Инкриминира се психическото насилие и се предвижда системното му упражняване да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага наказанието да е лишаване от свобода до пет години.

Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. Предлага се да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди у него страх за безопасността му или тази на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление. Предлага се промяна в характера на някои престъпления, свързани с насилие, от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия, в такива, които са от общ характер. Касае се за всички случаи на умишлено причиняване на средна или тежка телесна повреда.

Някои от промените са с цел осигуряване на ефективна закрила за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната на пребиваване, за да встъпят в брак в страната, от която произхожда тяхното семейство.

Предвиждат се и промени в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които въвеждат незабавно информиране на пострадалия в случаите, когато задържаният извършител на насилието избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно. В рамките на дебатите бяха засегнати темите за връзката между бедността и насилието, за това дали и докъде държавата трябва да се меси в семейните отношения, дали само жени и деца са жертва на домашно насилие.