Като тежко патологична, така политическият психолог проф. Антоанета Христова описа ситуацията в новото 45-ото Народно събрание. Според нея категоричното заявление, че няма да внесеш политика, само защото за нея евентуално ще гласува формацията, с която не искаш да правиш коалиция, е съзнание, което ако човек го прояви, има нужда от консултация. Аргументът на Слави Трифонов за отказ от мажоритарни избори е абсурден, смята Христова, защото партия "Има такъв народ" и в момента разполага с необходимото мнозинство в парламента.

Според Христова сега лявото политическо пространство у нас е заето от ляво-либерални или популистки формации. Към първата група тя приобщи "Демократична България", а към втората - "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".

Като най-смислена в първия ден на Народното събрание проф. Христова открои речта на Мика Зайкова, благодарение на която е станала ясна икономическата и политическата ориентация на партията на Слави Трифонов.

Ако демонтажа на "модела Борисов" е това, което крепи очерталото се мнозинство в Народното събрание, кое е онова, което със сигурност ще го раздели? Защо Мая Манолова настоява за парламентарна комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ и на похарчените пари? Вижте отговорите "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Проф. Антоанета Христова е ръководител департамент "Психология" в Института за изследване на населението и човека на БАН. Тя е сред малцината, които работят у нас като политически психолози. Завършила е психология в СУ "Св. Климент Охридски", има докторантура в Института по психология на БАН. Специализира психотерапия в Швейцария и политическа психология в САЩ.