Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за „високата цена“ на „безмозъчната“ химическа атака в Сирия, извършена близо година след американските въздушни удари в страната с ракетите „Томахоук“, предава новинарският телевизионен канал CNN, цитиран от "Фокус".

„Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад“, категоричен бе лидерът на Белия дом.

"Отворете района незабавно за медицинска помощ и проверка", призовава Тръмп в туит.

В друг туит той пише: "Ако президентът Обама бе преминал обявената от него Червена Линия в Пясъка, сирийското бедствие отдавна щеше да е свършило! Животното Асад щеше да бъде в миналото!"

Сирийски активисти съобщиха в събота, че срещу град Дума в Източна Гута са използвани химически оръжия, в резултат на което са ранени и убити десетки цивилни граждани.

Дамаск отрече обвиненията, а Москва ги определи като провокация.

Един от водещите съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на вътрешната сигурност заяви, че Съединените щати не изключват възможността от ракетен удар срещу Сирия в отговор на съобщенията за химическо нападение в бунтовническия бастион в Източна Гута, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия Ей Би Си (АВС) Томас Босърт изтъква, че "кадрите от нападението са ужасни. "

На въпрос възможно ли е САЩ да нанесат ракетен удар по Сирия той отговаря: "Не бих изключил нищо".

ЕС призова за международен отговор на поредната химическа атака

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС.

"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението на ЕС.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки.

ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.