Синовете на двама кметове от ГЕРБ в Благоевградска област са с рекорден брой преференции, показват окончателните данни на РИК.

По традиция, последният в листата на ГЕРБ Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, с рекордните 7606 преференции ще измести дори водача Росен Желязков, предаде "24 часа".

Петият в листата Иван Герчев, син на кмета на Разлог Красимир Герчев, за първи път ще влезе в парламента, като от пето място минава напред с 6673 персонални гласа.

За пореден път петричанинът Костадин Стойков  събира рекордните 7186 преференции и отново е сигурен депутат.

Георги Георгиев от Сандански също събира внушителен брой предпочитания за себе си - 6150.

Вторият в кандидат-депутатската листа на Коалиция ГЕРБ - СДС в Хасково Георги Станков отбелязва за втори пореден път най-висок преференциален вот в 29-ти Многомандатен избирателен район (МИР), предаде БТА.

При гласуването на 27 октомври Станков е с резултат от 7977 преференции. На предходните избори на девети юни тази година той също води класацията за най-много предпочитания от гласоподавателите - 6643-ма. Коалиция ГЕРБ - СДС в Хасково след изборния ден вчера излезе на първо място в региона с доверието на 33,81 процента от гласувалите.

От коалицията са и останалите с най-високи резултати, които са с над хиляда предпочитания. На второ място е четвъртият в листата на ГЕРБ - СДС - депутатът от предишния парламент Иван Минев, който има 3694 преференции. Минев получи 3148 гласа от вота през юни. След него, на трето място в региона, сега е кметът на Димитровград Иво Димов, който събра одобрението на 2574 от гласоподавателите. Водачът на листата и бивш министър на енергетиката Делян Добрев има 2098 преференции.

На пето място по преференции в 29 МИР - Хасково е лидерът на ДПС - Ново начало и водач на листата за кандидат-депутати в региона Делян Пеевски, който събра одобрението на 1562-ма души. След него в класацията по преференциален вот се нарежда депутатът от предходния парламент и водач на листата на "Възраждане" Георги Георгиев с 1446 предпочитания. На седмо място е колежката му от 50-ото Народно събрание и втора в листата на Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Катя Панева с 1233 преки посочвания от гласоподавателите.

На осмо място е съпредседателят на "Продължаваме промяната", който и води листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" в Хасково - бившият финансов министър Асен Василев, който събра одобрението на 1196 от гласувалите в област Хасково.

ИЗБРАНО