Промените бяха внесени между първо и второ четене на Закона за банковата несъстоятелност и одобрени от представителите на всички парламентарни групи.

Конфликт между управляващи и опозиция се появи единствено при обсъждането на текста за конфискация на имущество, придобито от незаконни сделки с активи на банка в несъстоятелност.

От БСП се обявиха против тази възможност и припомниха, че съществува "гражданска конфискация". Според Мая Манолова с този текст са възможни злоупотреби.

В хода на дебатите Чавдар Георгиев от "БСП лява България" заяви, че по същество това е извънреден закон. Не бива да се самозалъгваме, че с този закон ще решим всички проблеми, коментира той. Според него проблемът е в назначаването на синдик изобщо.

Очакваме да се отприщи лавина от съдебни дела, които само ще забавят процеси за връщане на имущество, заяви депутатът. Петър Славов от Реформаторския блок отговори, че не бива да се създава впечатление, че законът е извънреден, тъй като с него не се създават неизпълними задължения със задна дата.

Емил Димитров от Патриотичния фронт каза, че промените може би не са най-добрата мярка, но това е единствената възможна мярка.

Според депутата от "Атака" Николай Александров синдикът би трябвало да бъде избран от Народното събрание, за да има по-голяма прозрачност в дейността му.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че временният синдик ще се контролира от съда по несъстоятелността. Цялото производство също ще се контролира от съда, допълни той.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ФГВБ е ясно структуриран и той не е регулаторен орган.

"Благодаря на всички ПГ, които се обединиха и гласуваха промените в закона. Благодарение на това държавническо и отговорно решение на всички партии, временен синдик ще влезе в КTB, преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Нещо повече, синдикът ще може да внася отменителни искове, с които да разваля сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. Днешното гласуване на парламента спира разграбването на банката и гарантира, че държавата ще си върне парите", написа по-късно премиерът Бойко Борисов на страницата си във Facebook.

Промените бяха поискани именно от него миналата седмица от парламентарната трибуна. Тогава Борисов заяви пред депутатите, че банката се разграбва и само така ще бъдат гарантирани имуществото на КТБ и защитата на обществения интерес, тъй като най-големият кредитор е българската държава.

Конкретна промяна е преди да постанови решение по искането на Централната банка за откриване на производство по несъстоятелност, съдът въз основа на молба от Централната банка или на ФГВБ да постанови спиране на съдебните и арбитражните дела срещу имуществото на банката, да допусне други предписани от закона мерки, които обезпечават наличното имущество на банката.

По молба на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в случаите, когато квесторите са назначени от Централната банка преди решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност, назначава временен синдик, предложен от фонда.

Съдът е длъжен да назначи предложения от фонда временен синдик в срок, когато той е дал писмено съгласие за това.

Какви правомощия ще има временният синдик?

Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнета лицензия, да управлява текущите дела на банката, да опазва, попълва и управлява имуществото на банката, да получава под опис, да издирва и уточнява имуществото на банката. Също така при предвидените в закона условия синдикът прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна.

Със съгласието или по предложение на управителния съвет на ФГВБ се възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследването на банкови фалити, да извършват действия по проследяване и да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона.

Временният синдик публикува на страницата на фонда в интернет ежеседмични отчети за дейността си, в които описва всички свои действия без информация, която е защитена от закона. Отчетите ще се изпращат и до министъра на финансите.

АНКЕТА: Ще опази ли временният синдик имуществото на КТБ?