"Както се казва, още няколко такива победи и България може да я няма вече", така бившият вицепремиер от "Обединени патриоти" Валери Симеонов по повод окончателното решение на Върховния административен съд за отмяна на плана за Национален парк "Пирин" и така отпадна възможността за втори лифт на Банско. Това беше беше прието като победа от зелените организации и разгневи местните хора.

"Към настоящия момент България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдоприродната защита, защото това са псевдо резултати - те нито водят до опазването на природата, нито помагат за регионалната политика - зачеркнахме един цял регион - Югоизточния, голяма част от който се изхранва и зависи от това дали ще има втори-трети-пети лифт на Пирин, сега е лишен от този най-лесен източник на доходи - туризма. Да не говорим, че цяла България пъшка от под игото на Закона за горите, който забранява изграждането на спортни съоръжения без промяна на предназначения, което означава да загуби години чакане и милиони", каза лидерът на НФСБ.

По думите на Симеонов законът трябва да се промени, защото тези промени в него са извършени под "масирания диктат на същата тази група около (природозащитника - б.р.) Тома Белев и другите".

"Но заради смените на правителства, безотговорността на управляващите са допуснати и те ограничават изцяло планинския туризъм. Това не е нормално, България е единствената държава в ЕС, която има над 30% защитени територии, във всички другите страни те са около 10-12 до 15%", добави той и предупреди зелените, че ще вкара промени в закона.

"Тези които мислят, че са успели да постигнат голямата победа, малко са подранили с еуфорията, това бих им казал", заяви още Симеонов.

Той коментира и вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, което разцепи управляващото мнозинство. Половината от патриотите гласуваха против него, а опозицията от ДПС го подкрепи. Като срамни и позорни определи бившият вицепремиер дебати в НС. По думите му това е така защото:

"Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва - препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО".

Според него така се прехвърля топката от правителството към НС да промени тези условия.

"С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите", каза Валери Симеонов.

По думите му ситуацията няма да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво

Симеонов заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение.

"На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство", каза той.

Депутатът отрече да има скрита коалиция и според него не трябва да се вторачваме в това кой е подкрепил или не е.