По данни на европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс" през последните пет месеца на 2017 г. през Гърция в Европа са преминали най-много мигранти - 19 800 души. За същия период на годината в Италия са пристигнали 13 450 мигранти, а в Испания - 8500.

Според журналиста Симеон Василев бежанската криза е все още актуална на Стария континент, но е хубаво, че държавниците вече са го осъзнали ясно.

"През последните 3 години Меркел осъзна грешката си за мигрантските потоци, защото законите за бежанците в Германия бяха много силно затегнати, но твърде късно. Бежанските потоци са един много сериозен проблем, който в най-скоро време трябва да бъде решен", категоричен бе журналистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако Ангела Меркел не oвладее кризата, ЕС ще продължи да се разделя на лагери по отношение на бежанците.

"Много наноси трябва да се махнат от европейските реки. През 2015 г. бяха пуснати неконтролируемо бежанците в Европа, без да се вземе мнението на европейските съюзници. Меркел премина през много тежки избори и си дава ясна сметка какви проблеми има", обясни Василев.

Той е на мнение, че всички европейски страни членки трябва да излязат с общо решение на въпроса за бежанските потоци.

"Ако Меркел не се справи и правителството се разпадне, това ще бъде прецедент за Германия. Това ще означава, че ще има нови избори и ще се търсят нови партньори. Това ще е най-лошият сценарий - както за Германия, така и за Европейския съюз", допълни Симеон Василев.