"За мен важното са институциите в една държава. Не знам дали ги почитаме много. Но мисля, че е важно за самочувствието на хората същевременно да има респект към тези институции и затова съм загрижен като виждам, че има известни сблъсъци. В името на бъдещето на България могат да се преодолеят независимо от дадени ситуации“ - това заяви Симеон Сакскобургготски в интервю за bTV по повод протестите в страната и напрежението във властта.

Бившият премиер обаче отказа да коментира противопоставянето между министър-председателя и президента, заявявайки, че „уважава и двете институции достатъчно, за да не се произнася“, но „констатира със загриженост“ случващото се.

По-печелившото е да бъдеш по-тих, по-дискретен“, смята Сакскобургготски.

Той добави, че икономическата криза е може би последица от COVID -19, но пак не бива да се драматизира, а по-скоро да се търсят решения и начини, по който да се преодолеят кризите в страната. Н.В. цар Симеон II добави, че за щастие България се справя по-добре от редица страни.

„Като видите списъка със заразените, България наистина е на видно място. Но не бива да се отпускаме“, уточни той и разказа:

„Започна с това, че останах изолиран и в Швейцария. Останахме блокирани там два месеца и нещо. Лично за мен беше извън неприятното усещане, че има подобна опасна болест, ние сме от най-застрашените групи, защото съм в рисковата група. Аз мисля, че човек трябва да бъде реалист и да се съобразява с дисциплината".

„Влизането на България в банковия съюз ще бъде още една стъпка към пълната интеграция. Разбира се, да минем от лева към еврото ще бъде нещо интересно, но сме подготвени, защото стойността е подготвена отдавна, така че няма да има някакви специални сътресения, както имаше в други страни“, подчерта бившият премиер.

„Трябва да си повярваме, няма от какво да се срамуваме“, заяви той и добави, че не трябва да сме черногледи и да се самобичуваме.

След това Сакскобургготски говори за себе си:

"От 70 години мисля, че служа на тази страна. И това малко хора могат да го отрекат първо, и второ - малко хора са имали щастието да служат на родината си толкова години".

Той добави, че това, което го е свързвало с родитата му е титлата, която носи.

"Човек, не може да я носи без да е свързан и денонощно да поставя тази страна пред всичко друго", добави той.

Симеон II добави, че ако се гледа политиката като политика, ако се разбира като някаква длъжност, разбира се, че е извън политиката, защото е вече пенсионер.

"Но един цар не се пенсионира толкова лесно и в Европа и по света тъкмо така ме виждат и затова имам толкова контакти, които винаги гледам да насоча към България. Винаги мисля за имиджа, който даваме. Чужденците да видят нещо в толкова ужасно състояние", изтъкна той.

И даде примери:

"Този път до хижа "Марица", жалка картина. Видях какво се случи на Рилските езера. Една планинска пътека има един друг вид и поне в моите очи и това, което бих очаквал".

На въпрос как ще коментира мнението на някои хора, че се е върнал в България само заради имотите си, той отвърна, че не си губи времето с подобни твърдения.

"Дали двореца Бистрица ще бъде присъден да държава след съдебно решение, не зависи от нас. Конституционният съд се произнесе пак. Решава се двете хижи, че не са наша собственост. Дават ни срок 1 март миналата година да предадем двете хижи. Държавата не е най-добрият стопанин, а в този случай виждам, че няма голям интерес", добави Сакскобургготски.