70-годишният уролог Силви Кирилов удари звънеца на първото заседание на 47-ия парламент и отправи традиционното слово на доайена, както повелява българската Конституция. Преди обръщението си към народните представители той направи и поименната проверка - 228 от 240 депутати присъстват в пленарната зала.

"Днес сме свидетели на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие. Около 2 милиона български граждани са извън страната, повечето от тях са млади хора, студенти", започна обръщението си Кирилов.

"Много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на новото 47 НС. Аз вярвам в младите, защото те носят нова енергия и идеали", призна още депутатът от ИТН.

"Време е да загърбим нашите лични и частно-политически различия в името на националните и обществени интереси", обърна се Силви Кирилов към депутатите.

"Време е да си спомним, че желанието за промяна, дали да е общо, прави нещата възможни, но не лесни. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността", отбеляза още той.

И призова новият парламент да оправдае доверието на народа, като впрегне интелектуалните си способности и морал за разрешаването на проблемите.

"В името на България и на всички българи", завърши кратката си реч лекарят, който поведе и клетвата на новите народни избраници.