77 машини са спрели да работят по време на изборния ден, което е по-малко от 1 процент от общия брой, използван на вота вчера.

Най-честата причина е неправилно боравене с картите и разписките. Тъй като за секциите в чужбина за втори тур на президентските избори трябва да бъдат изпратени допълнителни устройства, от "Сиела" очакват решение на Централната избирателна комисия дали могат да използват допълнителни около 100 машини на него.

"Ще имаме нужда от резервни части и резервни машини. Току-що излезе решението на административен съд София-град, който разпорежда незабавно връщане на задържаните противозаконно 228 машини. Така че ние ще организираме транспорт те да бъдат прибрани в нашия склад и ще чакаме по-нататъшни указания кога и как да ги използваме за ремонт или замяна на повредените машини", заяви Веселин Тодоров от "Сиела Норма".

На закрито заседание Административният съд София-град разпореди да бъде прекратено безусловно действието на ЦИК, с което се е разпоредила за 228-те машини на "Сиела Норма", съобщиха от съда.  Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд. Делото беше образувано по жалба на дружеството, съобщиха от съда.

До действията на ЦИК се стигна, след като беше изнесена информация в общественото пространство, че в страната се намират 228 машини, които не са част от договора между избирателната комисия и дружеството във връзка с провеждането на изборите.